Satul Ștefan cel Mare din județul Călărași, sud-estul României, pe lângă istoria frumoasă pe care o poartă, mai are ceva special – agricultori adevărați, ce lucrează cu râvnă pământul, nu cedează niciodată în fața greutăților și promovează, prin activitatea lor, agricultura durabilă.
Unul dintre exemplele demne de urmat la acest capitol este Aurel Petruș, fermierul care reușește să producă culturi eco anual pe o suprafață de peste 1300 de hectare, de aproape două decenii.
În anul 2011, în fermă a fost construită și prima hală, iar la moment în fermă sunt întreținute circa 9 mii de găini pentru ouă eco, ce asigură o producție de peste 2,5 milioane de ouă per an.
Vizitând ferma, prima ce ne-a captat atenția a fost spațiul mare din curte destinat păsărilor. Potrivit producătorului, suprafața corespunde cerințelor privind producerea în sistemul eco.
Pentru producerea ouălor în sistemul eco, cumpără găinile când acestea au vârsta de 15-18 săptămâni, după care le creează o rație specială, evident utilizând doar ingrediente eco de pe câmpurile fermierului.
Toate ouăle produse în ferma Biocoop, sunt comercializate în supermarketurile din România, iar diferența de preț, comparativ cu ouăle produse convențional, ar fi chiar dublă, susține producătorul.
Ouăle sunt păstrate în frigiderul de la fermă până la 4-5 zile, la temperatura de 10-12°C, după care sunt livrate în supermarketurile din România. La moment, în fermă sunt în toi pregătirile pentru a mări numărul păsărilor până la 18 mii, fiind în construcție încă o hală. Astfel, fermierul va dubla cantitatea de ouă produse.