Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Raportul de piață este o analiză realizată de Clubul Fermierilor Români care vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.
Piața grâului
Indicațiile grâului în portul Constanța au avut urcări și coborâri în ultima perioadă. Fermierii români înțeleg că există mult grâu în țară, că avem o supra-producție și astfel, volumele se mișcă dintr-o parte în alta.
În acest moment, România preia locul 1 în vânzările de grâu la nivel de UE, lăsând Franța pe locul 2.
În țară, avem același peisaj cu probleme în anumite zone, evidențiate prin secetă și răsărire neuniformă a culturilor. Speranțele puse în luna februarie în ceea ce privește regimul precipitatiilor sunt în zadar.
Prognoza meteo nu indică un regim de precipitații bogat, ci doar neutru, conform mediilor multi-anuale, deci sărac.
Piața orzului
Indicațiile portului Constanța rămân neschimbate. Lichiditatea este neschimbată în continuare, dar vedem, de asemenea, indicațiile pentru recolta nouă de orz.
Primele probleme care se zăresc la orizont în România se situează în zona Moldovei, unde, în județul Bacău, există fermieri care vor întoarce cultura de orz sau cel puțin așa susțin în acest moment.
Din punct de vedere regional, avem un status neschimbat față de săptămâna trecută în ceea ce privește hibernarea culturilor la nivel european și de bazin al Mării Negre.
Piața porumbului
Indicațiile de preț ale porumbului cresc în paritatea CPT Constanța. Creșterile au fost dictate de motive legate de vreme nefavorabilă în bazinul Mării Negre, fapt care a condiționat livrările din porturile ucrainene, precum și de tensiunile în creștere din apropierea graniței Ucrainei cu Rusia.
Fermierii români simt nivelul și tranzacționează cantități importante de porumb în această perioadă.
Piața semințelor de rapiță
Indicațiile generate de procesatori încep să capete un contur mult mai evident. Ce trebuie să înțelegem cu toții în această piață în formare a rapiței pentru 2022 este că suntem încă la nivel de incertitudine, ceea ce se traduce prin faptul că suntem expuși factorului Weather Market, cel mai imprevizibil element al agribusinessului global.
În România, cultura de rapiță nu se prezintă foarte bine în anumite zone din țară. O răsărire neuniformă sau chiar o ne-răsărire este ușor de observat, în special în zona de curbură a Carpaților și la est de aceștia.
Piața semințelor de floarea-soarelui
Piață locală a semințelor de floarea-soarelui începe să se trezească. Cotațiile încep să crească, conform estimărilor noastre. Reluând povestea semințelor pe scurt, evidențiem gradul de acoperire redus al procesării la nivel european, inclusiv la nivel local, precum și disponibilitatea stocului la nivel național.
Piața boabelor de soia
Soia câștigă tracțiune în preț. Fermierii așteaptă încă, stimulați de creșterile CBOT la soia. Însă, în acest moment, interesul foarte mare este generat de unitățile de procesare din țările din vestul României, iar Ungaria este un exemplu elocvent în acest sens.