22.7 C
București
luni, 5 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriViticultorii europeni se aşteaptă la o calitate bună şi un volum stabil...

Viticultorii europeni se aşteaptă la o calitate bună şi un volum stabil de producţie în pofida secetei

Iubitorii de vin se pot bucura de faptul că o creştere a producţiei Franţei va menţine volumele în Europa la un nivel stabil, în pofida secetei care a devastat continentul, şi chiar dacă randamentele au scăzut în majoritatea ţărilor, fermierii se aşteaptă la o calitate de deosebit de bună a vinurilor din acest an, informează Reuters.

Mai multe ţări din UE, inclusiv Franţa şi Spania, au cunoscut în acest an cele mai grave secete din istorie, o situaţie agravată de mai multe valuri succesive de caniculă.

Cu toate acestea, Copa – Cogeca, organizaţie care reprezintă vocea unită a agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, a anunţat vineri că se aşteaptă ca cei trei mari producători de vin (Italia, Franţa şi Spania) să producă împreună 130,2 milioane de hectolitri în acest an, în creştere cu 1,1% faţă de producţia de anul trecut, dar cu 2,1% sub media din ultimii cinci ani care a fost de 132,9 milioane hectolitri.

„Scăderi ale randamentelor au fost înregistrate în majoritatea restului ţărilor producătoare”, a informat Copa – Cogeca, care nu a oferit însă şi estimări cu privire la producţia de vin a României.

„Deşi nu va fi abundentă, recolta din 2022 a fost salvată în mare parte graţie eforturilor viticultorilor. Cu toate acestea, anul curent rămâne unul dificil pentru întregul sector: creşterea costurilor cu transportul, sticla, cartonul, produsele fitosanitare şi energia a majorat şi mai mult costurile deja mari de producţie. Asta erodează şi mai multe marjele pentru producători”, a declarat Luca Rigotti, preşedintele grupului de lucru Vitivinicol de la Copa – Cogeca.

Potrivit estimărilor organizaţiei, producţia de vin a Franţei (al doilea mare producător de vin din UE) ar urma să crească cu 16% în ritm anual, până la 44 milioane de hectolitri.

În cazul Italiei, cel mai mare producător din UE, în acest an se aşteaptă ca producţia de vin să fie relativ stabilă, însă Copa – Cogeca nu a venit cu o cifră concretă. În schimb, producţia de vin a Spaniei ar urma să scadă cu 10,5% în acest an, după ce viile din această ţară au avut de suferit de pe urma lipsei ploilor şi apei.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Consumul de carne de porc în Uniunea Europeană este în cădere liberă

Timp de două decenii o fabrică de mezeluri din...
‹ adv ›

Ucraina anunță un „plan B” pentru a continua exporturile, dacă acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră eşuează

Ucraina este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui „plan B”, fără sprijinul...

Țânțarul silicvelor de rapiță – motivul îngălbenirii, crăpării silicvelor

Țânțarul silicvelor de rapiță (Dasineura brassicae) este un dăunător important al culturii de rapiță, ce provoacă pagube importante din cauza atacului...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole