‹ adv ›
sâmbătă, 1 aprilie, 2023
11 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriUE sprijină planul pentru asigurarea aprovizionării cu alimente în cazuri de criză

UE sprijină planul pentru asigurarea aprovizionării cu alimente în cazuri de criză

Miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană şi-au arătat luni sprijinul pentru un plan de contingenţă vizând protejarea lanţului alimentar european de viitoarele ameninţări, inclusiv pandemii, relatează agenţia EFE.

Reuniţi în cadrul Consiliului, aceştia au dat undă verde unor concluzii privind un plan pentru aprovizionarea cu alimente şi securitate alimentară realizat de Comisie ca parte a Strategiei „De la fermă la masă”.

Iniţiativa „va ajuta UE să facă faţă provocărilor precum fenomene meteo extreme, evenimente relaţionate cu sănătatea vegetală sau animală şi penuria de fertilizanţi, energie sau mână de lucru”, conform unui comunicat al Consiliului.

Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a declarat luni că în acest fel „se va face un pas înainte în privinţa răspunsului la viitoare crize”, ceva ce nu exista, ca în alte sectoare, precum cel energetic.

Planas a subliniat că reprezentanţii Comisiei au luat în considerare, în momentul elaborării planului, unele dintre „propunerile Spaniei”, ca de exemplu să se ţină cont de situaţia specifică a regiunilor ultraperiferice.

În concluziile sale, Consiliul salută cu satisfacţie planul de contingenţă propus şi recunoaşte necesitatea pregătirii sistemului alimentar european pentru viitor, în contextul unor posibile riscuri.

Deşi mecanismele pe care le are UE ” au reuşit să combată efectele cele mai rele ale recentei pandemii”, miniştrii au fost de acord că lecţiile învăţate vor trebui utilizate pentru a răspunde la viitoare crize.

Statele membre au subliniat, în concluziile aprobate, importanţa pieţei interne şi susţin că mobilitatea transfrontalieră a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalurilor trebuie menţinută în astfel de situaţii.

În plus, acestea sprijină crearea unui mecanism permanent pentru supravegherea nivelului de pregătire al Europei în faţa ameninţărilor privind securitatea alimentară.

Miniştrii recunosc, de asemenea, necesitatea consolidării şi utilizării instrumentelor existente pentru a aborda problemele de securitate alimentară şi pentru a respecta competenţele naţionale, ţinând cont de principiul subsidiarităţii.

Nu în ultimul rând, au susţinut importanţa unei comunicări eficiente cu părţile interesate şi public pentru combaterea dezinformării şi menţinerea încrederii consumatorilor.

„Profitând de lecţiile învăţate în timpul pandemiei, putem garanta că răspunsul nostru la viitoare crize va fi coordonat la nivel de UE şi va permite mişcarea continuă a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor transfrontaliere”, a afirmat ministrul sloven, Joze Podgorsek, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE în acest semestru.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...

Utilizarea glifosatului în UE va fi prelungită până la 15 decembrie 2023

Utilizarea controversatului erbicid glifosat în Uniunea Europeană urmează să mai fie permisă încă un an, până la 15 decembrie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole