0.4 C
București
duminică, 23 ianuarie, 2022

-

HomepageȘtiriUE sprijină planul pentru asigurarea aprovizionării cu alimente în cazuri de criză

UE sprijină planul pentru asigurarea aprovizionării cu alimente în cazuri de criză

Miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană şi-au arătat luni sprijinul pentru un plan de contingenţă vizând protejarea lanţului alimentar european de viitoarele ameninţări, inclusiv pandemii, relatează agenţia EFE.

Reuniţi în cadrul Consiliului, aceştia au dat undă verde unor concluzii privind un plan pentru aprovizionarea cu alimente şi securitate alimentară realizat de Comisie ca parte a Strategiei „De la fermă la masă”.

Iniţiativa „va ajuta UE să facă faţă provocărilor precum fenomene meteo extreme, evenimente relaţionate cu sănătatea vegetală sau animală şi penuria de fertilizanţi, energie sau mână de lucru”, conform unui comunicat al Consiliului.

‹ adv ›

Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a declarat luni că în acest fel „se va face un pas înainte în privinţa răspunsului la viitoare crize”, ceva ce nu exista, ca în alte sectoare, precum cel energetic.

Planas a subliniat că reprezentanţii Comisiei au luat în considerare, în momentul elaborării planului, unele dintre „propunerile Spaniei”, ca de exemplu să se ţină cont de situaţia specifică a regiunilor ultraperiferice.

În concluziile sale, Consiliul salută cu satisfacţie planul de contingenţă propus şi recunoaşte necesitatea pregătirii sistemului alimentar european pentru viitor, în contextul unor posibile riscuri.

Deşi mecanismele pe care le are UE ” au reuşit să combată efectele cele mai rele ale recentei pandemii”, miniştrii au fost de acord că lecţiile învăţate vor trebui utilizate pentru a răspunde la viitoare crize.

Statele membre au subliniat, în concluziile aprobate, importanţa pieţei interne şi susţin că mobilitatea transfrontalieră a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalurilor trebuie menţinută în astfel de situaţii.

În plus, acestea sprijină crearea unui mecanism permanent pentru supravegherea nivelului de pregătire al Europei în faţa ameninţărilor privind securitatea alimentară.

Miniştrii recunosc, de asemenea, necesitatea consolidării şi utilizării instrumentelor existente pentru a aborda problemele de securitate alimentară şi pentru a respecta competenţele naţionale, ţinând cont de principiul subsidiarităţii.

Nu în ultimul rând, au susţinut importanţa unei comunicări eficiente cu părţile interesate şi public pentru combaterea dezinformării şi menţinerea încrederii consumatorilor.

„Profitând de lecţiile învăţate în timpul pandemiei, putem garanta că răspunsul nostru la viitoare crize va fi coordonat la nivel de UE şi va permite mişcarea continuă a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor transfrontaliere”, a afirmat ministrul sloven, Joze Podgorsek, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE în acest semestru.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h

Meteorologii au emis duminică dimineaţa o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h...
- adv -spot_img

Bloomberg: Criza îngrăşămintelor devine o problemă pentru preţul alimentelor în Europa

Într-un moment în care fermierii europeni se pregătesc să împrăştie îngrăşăminte pe câmp, preţurile ridicate la azot nu le...

Cât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină

Buburuza este o insectă cunoscută și îndrăgită de toți, încă din copilărie. Acest gândăcel nu poate fi confundat cu...

De citit

Permacultura – agricultura în armonie cu natura

Permacultura sau „agricultura permanentă” este un sistem de cultură...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției