20.1 C
București
vineri, 5 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE şi Marea Britanie se pregătesc de o recoltă mare la grâu,...

UE şi Marea Britanie se pregătesc de o recoltă mare la grâu, însă există îngrijorări legate de calitate

Producţia de grâu în Uniunea Europeană şi Marea Britanie urmează să îşi revină în acest an, pe măsură ce suprafaţa cultivată şi producţia la hectar îşi vor reveni după pagubele provocate de condiţiile meteo în sezonul precedent, arată un sondaj derulat de Reuters în rândul traderilor şi analiştilor.

Cu toate acestea, ploile care au fost benefice pentru culturile europene începând din primăvară încep să genereze îngrijorări în privinţa calităţii recoltelor şi pun sub semnul întrebării perspectivele privind exporturile.

Potrivit traderilor şi analiştilor intervievaţi de Reuters, Uniunea Europeană ar urma să recolteze în acest an 130,4 milioane de tone de grâu moale, în creştere cu 11% comparativ cu 2020. În cazul Uniunii Europene plus Marea Britanie, recolta de grâu este preconizată să urce cu 15%, până la 146,2 milioane de tone.

Uniunea Europeană, care formează cel mai mare cultivator şi exportator mondial de grâu, ar putea înregistra „un volum ridicat al recoltei de grâu, dar cu probleme de calitate”, susţine Vincent Braak, analist la firma de consultanţă Strategie Grains.

În Franţa, cel mai mare producător de grâu din UE, se preconizează o producţie bună la hectar, la fel ca în România, însă ploile frecvente care au căzut la începutul verii ar putea diminua calitatea grâului.

O imagine mai clară cu privire la situaţia din Europa ar putea să apară abia peste câteva săptămâni, deoarece evoluţia culturilor de grâu este mai lentă decât de obicei, iar debutul recoltatului la grâu în Franţa a fost întârziat din cauza ploilor.

Primele rapoarte cu privire la recoltele din sud-estul Europei arată în continuare o producţie bună, ceea ce confirmă aşteptările referitoare la recolte bune în România şi Bulgaria, susţin traderii şi analiştii. De asemenea, o producţie mai mare este preconizată în Germania, al doilea mare producător de grâu din UE, unde ploile din ultima perioadă au fost benefice pentru culturile de grâu care sunt recoltate mai târziu decât în Franţa.

O recoltă bună de grâu în UE ar putea permite creşterea exporturilor blocului comunitar, în condiţiile în care capacitatea Rusiei de a scăpa de propria sa recoltă mare de grâu este limitată de o taxă variabilă impusă exporturilor de grâu, taxă stabilită în prezent la 40 de dolari pe tonă.

„O barieră la export de 40 de dolari schimbă dinamica de pe piaţa rusească, ceea ce ajută UE să acapareze cererea”, a spus un trader european.

În plus, un deficit de grâu cu un conţinut ridicat de proteine în America de Nord şi Asia Centrală, regiuni afectate de secetă, ar putea de asemenea stimula cererea pentru grâu european, dacă va fi satisfăcătoare calitatea.

„Grâul cu un conţinut ridicat de proteine din ţările baltice, Polonia, Germania şi sudul Franţei ar putea să beneficieze de o primă mare în următoarele săptămâni”, susţine Vincent Braak.

O cerere susţinută ar putea să existe pentru grâul de calitate scăzută utilizat ca nutreţ pentru animale. China şi-a rezervat deja o parte mare din noua recoltă de grâu a Franţei pentru a fi utilizată ca nutreţ.

Însă, creşterea costurilor cu shipping-ul ar putea menţine exporturile de grâu ale UE concentrate pe destinaţii mai apropiate, precum Algeria, susţin traderii.

Sursa foto: getfarming.com.au

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cotaţia grâului a crescut după atacurile ruseşti cu rachete asupra Kievului

Cotaţia grâului a crescut luni cu peste 4%, după...
‹ adv ›

Daea: Indicele de calitate al grâului este superior; acesta poate asigura confort industriei de morărit şi panificaţie

Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura...

Bulgaria va cumpăra 1,1 milioane de tone de grâu de la producătorii locali

Bulgaria va cumpăra 1,1 milioane de tone de grâu de la fermierii săi pentru a-şi asigura aprovizionarea cu alimente,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole