miercuri, 10 august, 2022
22 C
București

-

HomepageȘtiriUcraina: UE şi NATO cer „aplicarea integrală” a acordului privind exporturile de...

Ucraina: UE şi NATO cer „aplicarea integrală” a acordului privind exporturile de cereale

Uniunea Europeană şi NATO au salutat luni plecarea din Ucraina a unei prime nave cu cereale şi au cerut „aplicarea integrală”  a acordului încheiat la Istanbul pentru reluarea exporturilor ucrainene, relatează AFP.

„Este vorba despre o primă etapă foarte importantă şi binevenită şi aşteptăm cu nerăbdare punerea în aplicare a ansamblului acordului cu reluarea exporturilor ucrainene către clienţii din lumea întreagă afectaţi de criza alimentară” provocată de blocarea porturilor ucrainene de către Rusia, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mulţumit la rândul său Turciei pentru „rolul central” jucat în încheierea acestui acord.

„Aliaţii NATO susţin cu fermitate aplicarea integrală a acordului vizând atenuarea crizei alimentare mondiale provocate de războiul Rusiei în Ucraina”, a subliniat el într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

O primă navă, Razoni, a părăsit portul Odesa cu 26.000 de tone de porumb la bord, cu destinaţia Liban. Aceasta este aşteptată pe 2 august la Istanbul, unde urmează să fie inspectată sub autoritatea Centrului de coordonare comun (CCC), inaugurat miercurea trecută.

„Libanul depinde de exporturile de cereale ucrainene şi este una dintre ţările cele mai afectate de criza alimentară”, a subliniat Peter Stano.

„Libanul a refuzat trimiterea de cereale ucrainene furate şi ne exprimăm satisfacţia că este primul destinatar al exporturilor legale”, a precizat el.

Acordul semnat pe 22 iulie la Istanbul între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU permite reluarea exporturilor ucrainene sub supervizare internaţională.

Un acord similar semnat simultan garantează Moscovei exportul produselor agricole şi îngrăşămintelor sale.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

ICL Polysulphate™ – suplimentarea organică a substanțelor nutritive

Polysulphate™ este un îngrășământ mineral granular, cu o compoziție...

Tratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate

Tratamentele la prun au drept scop menținerea sub control a diferitor boli și dăunători care pot afecta sănătatea pomilor,...

ANM: August, cea mai însorită lună de vară; recordul de temperatură – 44,5 grade Celsius

Luna august este cea mai însorită şi, uneori, cea mai caldă lună de vară, deşi faţă de iulie se...

Piața agricolă mondială: Analiștii estimează creșterea prețurilor

Săptămâna trecută s-a înregistrat o volatilitate record a prețurilor, începutul perioadei de volatilitate fiind dominat de recesiunea economică, urmat...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate