18.4 C
București
joi, 5 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriUcraina a exportat în august 820.000 tone de cereale prin porturile sale...

Ucraina a exportat în august 820.000 tone de cereale prin porturile sale de la Dunăre

Ucraina a exportat în prima jumătate a lunii august 820.000 de tone metrice de cereale prin porturile sale de la Dunăre, fluviul fiind principala sa rută de export, au estimat analiştii companiei de consultanţă APK-Inform, care, însă, nu au prezentat cifre comparative, transmite Reuters.

Denys Marchuk, adjunctul şefului Consiliului Agrar din Ucraina, a declarat că prin porturile ucrainene de la Dunăre ar putea fi exportate lunar aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale. Totuşi, exporturile pe Dunăre sunt afectate de atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare.

„Cea mai gravă dificultate cu care ne confruntăm o reprezintă desigur atacurile asupra infrastructurii portuare. Din cauza lor, exporturile au încetinit, preţurile la transportul de marfă au crescut, unii proprietari de nave refuză să plece din cauza situaţiei periculoase”, a explicat Marchuk.

Silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în atacuri ruse cu drone în timpul nopţii asupra unuia dintre porturile Ucrainei pe Dunăre, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, transmite Reuters.

„Terorişti ruşi au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone de atac. Principala ţintă o reprezintă portul şi infrastructura pentru cereale din sudul regiunii”, a declarat Kiper pe aplicaţia Telegram.

Kiper nu a specificat care port a fost atacat. Ucraina are două porturi principale la Dunăre – Reni şi Ismail. Ambele au mai fost atacate.

Din porturile ucrainene la Dunăre plecau aproape un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră. Ulterior, porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc la Marea Neagră Constanţa, pentru a pleca mai departe.

Săptămâna aceasta, Ministerul Agriculturii a informat că la data de 16 august exporturile ucrainene de cereale totalizau 3,3 milioane tone metrice. 

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 24% în primele trei luni din sezonul 2023-2024

Ucraina a exportat 6,82 milioane tone de cereale până...
‹ adv ›

Reuters: Banca Naţională a Ucrainei va îmbunătăţi prognozele de inflaţie şi PIB graţie performanţelor agriculturii

Banca Naţională a Ucrainei (NBU) îşi va îmbunătăţi prognozele de inflaţie şi creştere economică pentru acest an, la reuniunea...

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 51% în septembrie

Exporturile de cereale ale Ucrainei în perioada 1-24 septembrie au totalizat 1,57 milioane tone, un declin de 51% faţă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole