4.7 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriUcraina: 12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul...

Ucraina: 12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră

Douăsprezece nave-cargo au părăsit luni porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a anunţat sâmbătă suspendarea participării sale la acest acord pe „termen nedefinit” din cauză că nu poate „garanta siguranţa navelor civile” care navighează în cadrul acestui pact, în urma unui atac sâmbătă asupra navelor din cadrul Flotei sale din Marea Neagră.

„Astăzi 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegaţiile ONU şi Turciei oferă 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia rusă a fost informată”, a scris Kubrakov pe Twitter.

Coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Iniţiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla, a avertizat luni dimineaţă pe Twitter că:

„Nicio navă de transport civilă nu trebuie să devină o ţintă militară şi nici să fie ţinută ostatică. Alimentele trebuie să treacă!”.

Suspendându-şi participarea la acordul internaţional, semnat în vară, Moscova a cerut clarificări privind utilizarea de drone marine pe aşa-numitul „coridor al cerealelor”, zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie, înainte de a reveni la acord.

Duminică, Moscova a anunţat retragerea sa „până la noi ordine” din procesul de inspectare a navelor.

Dar delegaţiile turcă şi ONU au decis să furnizeze resurse suplimentare şi zece echipe de inspectori ar trebui să inspecteze luni 40 de nave cu destinaţia Ucraina, a anunţat JCC.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat că Rusia încearcă să şantajeze lumea „cu foamea” prin nepermiterea exportului de cereale ucrainene aşa cum s-a convenit, potrivit EFE.

„Rusia este singura vinovată pentru faptul că alimentele vor fi de acum mai scumpe pentru oamenii de pe o întindere vastă, din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este cauza pentru care oamenii, în special în Etiopia, Yemen sau Somalia, se vor confrunta cu o penurie alimentară catastrofală”, a spus Zelenski, în mesajul său cotidian difuzat în cursul nopţii de duminică spre luni.

„Până în prezent, faptele arată că liderii ruşi sunt mai interesaţi de exacerbarea crizei alimentare decât de punerea în aplicare a documentelor semnate”, a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând ironic: „Şi acesta este – apropo – răspunsul pentru toţi cei care vorbesc despre negocieri cu Rusia”.

Liderul ucrainean a confirmat că sunt mai multe nave de transport încărcate cu mii de tone de cereale în porturi şi care nu pot pleca.

Sunt „218 nave care aşteaptă ocazia de a transporta alimente în cadrul unor contracte de export sau de a intra în porturile ucrainene. Săptămână de săptămână, Rusia a încetinit trecerea navelor prin coridorul de cereale, în pofida propriilor promisiuni faţă de parteneri, iar acum l-a blocat complet”, a mai spus el.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la...

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai multor particularități de creștere. Temperatura minimă de germinație a semințelor...

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața europeană pentru anul 2022, reunite sunt brandul Blexia. Noile produse...

Tufa spaniolă la cireș – cum se formează coroana. Tăierile

Sistemul de conducere tufă spaniolă la cireș (Spanish Bush) constă din mai multe ramuri ce reduc din vigoarea de...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate