19.2 C
București
miercuri, 7 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriTransporturi ilegale de miei şi peşte descoperite de inspectorii ANSVSA

Transporturi ilegale de miei şi peşte descoperite de inspectorii ANSVSA

Inspectorii Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au descoperit şi sancţionat primele cazuri de transport ilegal de animale şi produse alimentare, în cadrul acţiunilor de control desfăşurate înaintea Sărbătorilor Pascale.

Conform ANSVSA, în data de 3 aprilie, a fost identificat în trafic, în judeţul Tulcea, un transport ilegal de tineret ovin. În autovehicul se aflau 91 de miei, dintre care doar 74 erau însoţiţi de documente sanitare veterinare.

Ca urmare a neregulilor generate de restul de animale, care nu prezentau elemente de identificare, ovinele în cauză au fost expediate într-o fermă de colectare, în vederea eutanasierii, iar cadavrele au fost dirijate către o unitate de incinerare, conform, prevederilor în vigoare. Transportatorul a fost amendat cu suma de 1.200 de lei.

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au deschis o anchetă şi i-au identificat în judeţul Sibiu pe proprietarul mieilor şi pe medicul veterinar de liberă practică, care a emis formularele de mişcare pentru transport în alte condiţii decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare.

În urma controlului oficial, proprietarul a fost amendat cu suma de 1.500 de lei, în timp ce medicul veterinar a fost sancţionat contravenţional cu 12.000 de lei. În plus, DSVSA Sibiu va propune analiza activităţii acestuia în Comisia de Deontologie şi Litigii din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari.

Şi în judeţul Arad a fost identificat un vehicul care transporta ilegal 5.231,7 kg de peşte, (crap, somn, chefal) provenit din Italia. Lipsa lotizării produselor şi neconcordanţa între cantitatea găsită şi documentele prezentate (din cele 5.231,7 kg numai 2.598,5 kg aveau documente) au făcut imposibilă stabilirea trasabilităţii mărfii.

În consecinţă, s-a luat măsura dirijării întregii cantităţi la o unitate autorizată, în vederea neutralizării, iar transportatorul a fost amendat cu suma de 12.000 de lei.

„ANSVSA face apel la toţi transportatorii şi medicii veterinari de liberă practică să respecte legislaţia în privinţa identificării şi transportului animalelor. Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au intensificat în această perioadă atât controalele în trafic, cât şi pe cele în unităţile comerciale şi nu vor tolera nicio abatere de la normele legislative”, menţionează ANSVSA.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Controale la depozitele de legume şi fructe din Ilfov şi Dâmboviţa; amenzile depăşesc 121.000 lei

Inspectorii sanitari-veterinari au verificat, marţi, 13 unităţi de depozitare...
‹ adv ›

ANSVSA: Amenzi de peste 2,3 milioane de lei în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, în aprilie

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi de peste 2,3 milioane de lei în urma controalelor realizate la nivel naţional, în...

ANSVSA deschide exportul de ovine pentru piaţa marocană

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) deschide exportul de ovine pentru piaţa marocană, odată cu aprobarea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole