16.1 C
București
miercuri, 4 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriTraderul de cereale Viterra negociază o posibilă fuziune cu rivalul Bunge

Traderul de cereale Viterra negociază o posibilă fuziune cu rivalul Bunge

Grupul Viterra, unul dintre cei mai mari traderi mondiali de cereale, poartă discuţii cu privire la o posibilă fuziune cu rivalul american Bunge Ltd, o tranzacţie majoră care ar modifica sectorul marilor traderi de cereale, a declarat, pentru Reuters, o sursă din apropierea discuţiilor.

Potrivit sursei, cele două părţi negociază în prezent structura unei potenţiale tranzacţii, dar nu există nicio certitudine că Viterra, controlat de gigantul elveţian Glencore, va ajunge la un acord cu Bunge.

Acţiunile Bunge au închis şedinţa de joi la maximul ultimilor trei săptămâni, 93,61 dolari pe acţiune, ceea ce conferă acestei companii o valoare de piaţă de aproximativ 14,1 miliarde de dolari.

Orice tranzacţie între Viterra şi Bunge va fi urmărită cu atenţie de organismele de reglementare, în condiţiile în care tranzacţiile cu grâu, porumb şi soia boabe sunt deja concentrate în mâinile câtorva mari jucători mondiali, ceea ce generează îngrijorări cu privire la securitatea alimentară.

Anul trecut, Bunge a fost cel mai mare exportator de porumb şi soia din Brazilia, cea mai importantă sursă mondială de produse agricole necesare pentru a produce nutreţ pentru animale şi biocombustibili. La rândul său, Viterra a fost al treilea mare exportator de porumb şi al şaptelea mare exportator de soia boabe.

O fuziune cu Viterra ar impulsiona afacerile Bunge, care în 2022 a avut venituri de 67,2 miliarde de dolari, aducându-le mai aproape de cele ale rivalului Archer-Daniels-Midland Co, care anul trecut a avut afaceri de aproape 102 miliarde de dolari.

Glencore a preluat Viterra pentru 4,5 miliarde de dolari în 2012, într-o tranzacţie de pe urma căreia a dobândit active în domeniul cerealelor în Canada şi Australia. Patru ani mai târziu, Glencore a vândut o parte din participaţia sa la Viterra către Canada Pension Plan Investment Board şi British Columbia Investment Management Corp.

Viterra a făcut valuri în presă în 2017 cu încercarea sa eşuată de preluare a rivalului Bunge, care la acea dată era evaluat la 11 miliarde de dolari.

Sub conducerea directorului general Greg Heckman, Bunge a început în ultimii ani să îşi scadă costurile şi să vândă active neperformante. La începutul acestui an,

Greg Heckman declara că toate opţiunile sunt posibile.

Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc şi Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domină industria mondială a tranzacţiilor cu cereale. Traderii de cereale fac profit din achiziţionarea, vânzarea, stocarea şi transportul recoltelor.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dăunători la varză – simptome de atac, combatere

Dăunătorii la varză pot produce pagube importante, reflectate atât...
‹ adv ›

MADR a publicat mecanismul de import a produselor agricole din Ucraina şi Republica Moldova

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se...

Producţia României din acvacultură este la jumătate faţă de cea a Cehiei

Producţia din acvacultură a Uniunii Europene în anul 2021 a fost de aproximativ 1,123 milioane de tone iar valoarea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole