9.3 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleŢintele obligatorii de reducere a pesticidelor ar trebui stabilite în funcţie de...

Ţintele obligatorii de reducere a pesticidelor ar trebui stabilite în funcţie de consumul actual al fiecărui stat membru şi de particularităţi

Ţintele obligatorii de reducere a pesticidelor în agricultură ar trebui să fie stabilite în funcţie de consumul actual al fiecărui stat raportat la media europeană şi ţinând cont de particularităţi, susţin reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), ca o primă concluzie după vizita de lucru efectuată la Copa-Cogeca, organizaţia europeană din domeniu.

În calitate de reprezentantă a fermierilor şi cooperativelor din România la organizaţia europeană, AAC a mers la Bruxelles, în perioada 27-29 aprilie, pentru a face cunoscute poziţiile agricultorilor şi cooperativelor româneşti în această perioadă foarte antrenantă din punct de vedere legislativ, informează un comunicat al Alianţei.

În cadrul reuniunii Cogeca Praesidium şi a şedinţei comune a Copa şi Cogeca delegaţia română a discutat şi analizat, împreună cu delegaţiile celorlaltor state membre:

  • ultimele documente şi comunicate ale Comisiei Europene privitoare la Politica Agricolă Comună 2023-2027 – statusul legislaţiei secundare şi conţinutul primei tranşe de scrisori de observaţie;
  • revizuirea actuală a Directivei pentru utilizarea durabilă a pesticidelor (SUD) şi propunerea pentru un Regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor;
  • modul de implementare al derogărilor din 23 martie 2022 de către statele membre;
  • statusul iniţiativelor privind noile tehnici de ameliorare (NTG) şi rolul lor în implementarea strategiei „Farm to Fork”;
  • posibilul impact asupra fermierilor români al deciziei Comisiei de a elimina taxa pe import pentru produsele agricole primare şi procesate din Ucraina.

De asemenea, în cadrul reuniunii, a fost făcut un schimb de opinii privind piaţa îngrăşămintelor şi posibilele căi de urmat în contextele actuale, inclusiv cu comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, cu privire la invazia rusă în Ucraina şi la situaţia pieţei, şi cu Florika Fink-Hooijer (director general al DG ENVI) cu privire la Directiva privind emisiile industriale, Strategia din domeniul biodiversităţii şi refacerea naturii.

În ultima zi a vizitei de lucru, reprezentanţii Alianţei au participat la Copa Praesidium pentru un schimb de opinii cu Maximo Torero Cullen (economist-şef) cu privire la analiza Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) referitor la modul în care conflictul din Ucraina afectează securitatea alimentară a ţărilor terţe şi acţiunile în curs de desfăşurare, pentru a răspunde celor mai urgente nevoi şi pentru a sprijini producţia de alimente.

Potrivit sursei citate, principalele concluzii ale reuniunii arată că, între fermieri, cooperative şi reprezentanţii politici există, în continuare, o discrepanţă de viziune, iar ţintele obligatorii de reducere a pesticidelor ar trebui să fie stabilite în funcţie de consumul actual al fiecărui stat raportat la media europeană şi ţinând cont de particularităţi.

De asemenea, Alianţa susţine că prin implicarea Alianţei şi Copa Cogeca s-a reuşit amânarea includerii criteriilor tehnice de examinare pentru sectorul agricol din actul delegat privind finanţarea durabilă.

„Am susţinut împreună cu celelalte organizaţii din Copa Cogeca modificarea anexei 4 la Directiva Habitate pentru a permite bonitarea efectivelor de animale sălbatice şi gestionarea adecvată a populaţiei acestora pentru ca fermierii, în special, cei care se ocupă cu păstoritul, să îşi protejeze efectivele de animale”, spun reprezentanţii AAC.

Potrivit organizaţiei agricole, Comisia Europeană ar trebui să ofere sprijin financiar statelor care găzduiesc refugiaţi şi posibilitatea alocării de fonduri din bugetul alocat Dezvoltării Rurale.

Nu în ultimul rând, contextul actual determină luarea unor decizii imediate care să ducă la deblocarea aprovizionării cu materie primă/proteină vegetală, atât de necesară sectorului zootehnic.

Totuşi, decizia CE de acordare a unei derogări la plata taxelor de import pentru introducerea pe piaţa UE a produselor de provenienţă ucraineană, poate genera dezechilibre majore pentru femierii români, prin urmare sunt necesare măsuri de compensare şi controlul pieţei comune, menţionează reprezentanţii AAC.

„Temerile noastre vizează impactul imediat asupra preţurilor la cereale în port, ceea ce poate afecta profitabilitatea fermierilor români care au avut şi vor avea în continuare costuri de producţie ridicate”, au transmis reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.

Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.

Alianţa cuprinde, totodată, şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează o cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC cere urgentarea plăților aflate în blocaj pentru ANT și ecoschema PD 04

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO...
‹ adv ›

AAC anunță că în lipsa unor soluții concrete din partea MADR, vor solicita autorizarea protestelor în fiecare județ

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...

Alianţa pentru Agricultură solicită acordarea de urgenţă a creditelor agricole cu dobândă subvenţionată

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită ministrului Agriculturii, Florin Barbu, acordarea în regim de urgenţă a creditelor agricole cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole