12 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTimiş: Pesta porcină africană confirmată la o fermă din Parţa, 39 mii...

Timiş: Pesta porcină africană confirmată la o fermă din Parţa, 39 mii de animale vor fi incinerate

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat, miercuri, a fost confirmată oficial prezenţa pestei porcine africane (PPA) la suinele din ferma Smithfield de la Parţa, astfel că 39.000 de animale vor fi incinerate.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, pentru a definitiva măsurile care vor fi luate.

„Diagnosticul de PPA a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa. Va urma neutralizarea celor 39 de mii de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor se va face în condiţii de siguranţă”, a declarat prefectul.

Încă de marţi, la Prefectură au fost convocaţi reprezentanţii fermei, primarul comunei Parţa, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Apelor Române. Tot ieri s-a mers în teren, s-a identificat arealul unde se va realiza îngroparea şi s-a stabilit procedura de urmat.

„Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârşitoare. O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă de ferma cu focar de PPA”, a precizat prefectul judeţului Timiş.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Academia de Științe Agricole și Silvice, despre pesta porcină: Situația României, unică în UE

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe lonescu -...
‹ adv ›

Focar de pesta porcină africană într-o exploatație comercială din localitatea Golești; 20.000 de porci eutanasiați

În data de 23.01.2024, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație comercială din localitatea Golești, județul Vrancea,...

Sibiu: Al doilea focar de pestă porcină africană, în Presaca; vor fi ucişi 34 de porci

Prefectura a anunţat că a fost confirmat cel de-al doilea focar de pestă porcină africană, în localitatea Presaca, unde...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole