19.1 C
București
duminică, 21 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleŢările din CEE îşi reafirmă angajamentul faţă de iniţiativa BIOEAST

Ţările din CEE îşi reafirmă angajamentul faţă de iniţiativa BIOEAST

11 state din Europa Centrală şi de Est (CEE), inclusiv România, şi-au reafirmat angajamentul la iniţiativa comună de inovare în agricultură, la a cincea aniversare a iniţiativei BIOEAST, a anunţat la Bruxelles ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, transmite MTI.

BIOEAST este menită să majoreze ponderea regiunii în fondurile UE pentru inovare şi cercetare în agricultură, şi să ajute statele participante să reducă deficitul faţă de restul blocului comunitar în acest domeniu, a declarat Istvan Nagy.

Acesta a explicat că ţările din CEE vor să primească un procent mai ridicat decât actualul nivel de 5,7% din bugetul UE de cercetare în agricultură, în valoare de nouă miliarde de euro.

Inovarea şi cercetarea sunt importante pentru competitivitate, deoarece producătorii trebuie să concureze pe o piaţă unică, iar toţi cetăţenii UE trebuie să aibă şanse echitabile în accesarea fondurilor europene, consideră ministrul ungar al Agriculturii.

Iniţiativa va ajuta la generarea de resurse pentru rezolvarea diverselor probleme, de la schimbările climatice la sănătatea animalelor, iar ţările participante vor reuşi mai uşor să îndeplinească standardele privind normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor, a apreciat Nagy.

BIOEAST este o iniţiativă a Europei Centrale şi de Est pentru o agricultură, o acvacultură şi o silvicultură bazate pe cunoaştere în bioeconomie. A fost lansată în 2016 iar ţările implicate sunt: România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial...
‹ adv ›

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole