19.9 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleStrategie vitală a apei pentru producţia de hrană în România

Strategie vitală a apei pentru producţia de hrană în România

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) consideră că Strategia privind managementul apei este vitală pentru a putea continua producţia de hrană în România şi solicită ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să facă toate diligenţele necesare pentru ca, împreună cu realizarea Reţelei naţionale de perdele forestiere de protecţie a câmpurilor, să constituie parte integrantă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Protejarea calităţii solului, prevenirea eroziunii acestuia şi gestionarea durabilă a resurselor de apă, inclusiv prin utilizarea de energie regenerabilă, pot fi susţinute eficient doar prin reformarea şi redresarea sistemului de irigaţii, desecări, drenaje şi amenajări de lacuri de acumulare, coordonate la nivel naţional prin mijloace digitale moderne. Pe lângă importanţa agricolă, acest efort are şi o importanţă strategică de protejare a mediului, prin faptul că duce la modificarea microclimatului, în special a umidităţii relative a aerului, condiţie a dezvoltării mai bune şi mai armonioase a vegetaţiei naturale/spontane, dar şi a culturilor agricole, fiind elemente obligatorii pentru sustenabilitatea şi durabilitatea sectorului agroalimentar al României”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de organizaţie ministrului Ghinea.

În paralel, o dezvoltare corectă şi eficientă a culturilor agricole, dar şi a vegetaţiei spontane datorită aplicării unei strategii integrate cu toate elementele prezentate anterior şi a modificării microclimatului specific al zonei, duce la creşterea şi stabilizarea cantităţilor de carbon stocate, lucru extrem de important pentru întreaga societate, prevăzut expres şi de noile direcţii europene de gestionare a agriculturii, susţin reprezentanţii Alianţei citate.

„Acţiunea conjugată a acestor factori va duce la prevenirea şi combaterea vizibilă a schimbărilor climatice, cu condiţia asigurării investiţiilor necesare”, se mai spune în document.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare arată că România are nevoie de o strategie naţională privind asigurarea apei şi microclimatului în zonele cele mai expuse la secetă pedologică severă şi arşiţa atmosferică, care să ofere predictibilitate fermierilor.

Din acest motiv, este esenţial ca reţeaua naţională de irigaţii, desecări, drenaje şi amenajări de lacuri de acumulare, ce constituie infrastructura principală şi secundară, să fie încadrată ca infrastructură de siguranţă naţională, aşa cum sunt căile ferate sau drumurile publice, iar cei care încearcă s-o devalizeze să suporte rigorile legii, afirmă reprezentanţii organizaţiei agricole.

„Schimbările climatice au modificat mult repartiţia precipitaţiilor în cursul perioadei de vegetaţie a culturilor, indiferent că vorbim de culturile de toamnă sau cele de primăvară. Chiar dacă media multianuală, a precipitaţiilor, poate fi aproximativ aceeaşi sau cu abateri suportabile, lipsa precipitaţiilor într-o perioadă de 6 – 8 săptămâni duce la diminuarea sau chiar compromiterea recoltelor, în funcţie de momentul în care se instalează seceta sau arşiţa. Sistemul integrat care cuprinde irigaţiile, drenajele, desecările şi lacurile de acumulare ajută fermierii (şi, implicit, societatea) prin posibilitatea de a interveni în momentele critice pentru a suplini nevoia de apă a plantelor şi a le ajuta să depăşească perioadele de lipsă a precipitaţiilor, reducând implicit presiunea financiară asupra bugetului public şi probabilitatea diminuării drastice a producţiei, aşa cum s-a întâmplat chiar în anul agricol trecut”, se precizează în scrisoare.

În acest context, Alianţa afirmă că „este un act de responsabilitate” includerea în PNRR a Strategiei Integrate Privind Managementul Apei (cu o alocare estimată la 2,6 miliarde de euro).

„Sperăm că împărtăşiţi acest deziderat al tuturor agricultorilor din România, în caz contrar considerăm că ar trebui să vă asumaţi public acest lucru şi să identificaţi surse alternative de finanţare de la Bugetul Statului, a celor 2,6 miliarde de euro necesare, pentru a respecta şi implementa programul de guvernare privind Infrastructura principală şi Managementul Apei, care trebuie realizată de statul român”, au adăugat reprezentanţii organizaţiei.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare reuneşte patru organizaţii, respectiv Federaţia Naţională Pro Agro, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC cere urgentarea plăților aflate în blocaj pentru ANT și ecoschema PD 04

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO...
‹ adv ›

AAC anunță că în lipsa unor soluții concrete din partea MADR, vor solicita autorizarea protestelor în fiecare județ

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...

Alianţa pentru Agricultură solicită acordarea de urgenţă a creditelor agricole cu dobândă subvenţionată

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită ministrului Agriculturii, Florin Barbu, acordarea în regim de urgenţă a creditelor agricole cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole