sâmbătă, 21 mai, 2022
15.5 C
București

-

HomepageȘtiriSecetă pedologică moderată şi puternică pe suprafeţe agricole

Secetă pedologică moderată şi puternică pe suprafeţe agricole

Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, local în sudul Moldovei, iar izolat în nord-vestul Banatului şi vestul Crişanei, reiese din prognoza întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 31 august – 6 septembrie 2021.

Conform specialiştilor, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului şi Crişanei, local în vestul, nord-vestul, nordul şi centrul Munteniei, sudul Dobrogei, izolat estul Olteniei.

În acest context, procesele de vegetaţie specifice acestei perioade, respectiv fazele de coacere şi maturare la speciile de câmp, precum şi lucrările de pregătire a patului germinativ pentru speciile de toamnă (rapiţă, orz, grâu) vor evolua pe ansamblu în ritmuri normale în majoritatea zonelor agricole, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

„Pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, procesele de maturare ale culturilor vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare îngălbenirea/uscarea parţială a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate)”, arată ANM.

Sub aspect fenologic, la porumb se vor înregistra predominant maturitatea în lapte (70-100%), ceară (40-100%) şi deplină (20-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. De asemenea, la hibrizii extratimpurii şi timpurii semănaţi în epoca optimă în sudul ţării va fi posibil începutul recoltării.

Cultura de floarea-soarelui îşi va continua maturitatea în ceară (70-100%) şi maturitatea deplină (40-100%), iar izolat, în sudul şi vestul ţării se vor extinde lucrările de recoltare. Sfecla de zahăr va parcurge fazele de îngroşare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, la nivelul întregului teritoriu agricol.

La cartof vor predomina creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea la soiurile de vară. La speciile pomi-viticole se vor înregistra creşterea şi maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.

Pe ansamblu, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12 şi 25 de grade Celsius, limite apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a ţării.

Valorile termice maxime ale aerului vor oscila între 15 şi 29 de grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu, în timp ce minimele se vor încadra între 8 şi 20 grade Celsius, în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Potrivit sursei citate, în intervalul de analiză se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. De asemenea, izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Sursa foto: focusprimatv.ro

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

FOTO. A doua zi a conferinței RALF 2022 este în plină desfășurare la București

O serie de prezentări și discuții privind necesitatea procesării...

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta

Se numesc buruieni speciile sălbatice de plante adaptate să trăiască împreună cu plantele cultivate, pe care le stânjenesc în creștere și...

Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe

Păstăile tinere de fasole sunt solicitate de consumatori datorită gustului intens și conținutului bogat de substanțe biologic active. Pentru...

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella multocida, bacterie care trăiește în căile respiratorii. Este una dintre...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate