5.7 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriSeceta pedologică de la moderată la extremă se menţine în multe regiuni...

Seceta pedologică de la moderată la extremă se menţine în multe regiuni agricole din ţară 

Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 2 – 8 august, în zonele menţionate se înregistrează secetă pedologică moderată, puternică şi extremă.

Pe de altă parte, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim local în sudul, sud-vestul, centrul şi estul Transilvaniei, nordul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, vestul şi izolat sud-vestul Moldovei.

„Pe terenurile agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole, procesele vegetative vor fi în continuare stânjenite. De asemenea, se vor semnala ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, seminţe seci şi capitule reduse la floarea-soarelui, precum şi un ritm de creştere al fructelor/boabelor mai redus decât în mod normal, acumularea forţată a zahărului în fructe, precum şi subdimensionarea şi căderea prematură a rodului”, arată prognoza ANM.

Cultura de floarea-soarelui îşi va definitiva înflorirea (90-100%), parcurgând maturitatea ceară (20-100%) în majoritatea regiunilor, iar izolat va fi posibil începutul maturităţii depline (10-30%).

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (100%), aflându-se la înflorire-mătăsire (30-100%) şi maturitate lapte (10-100%), îndeosebi la hibirizii extra-timpurii şi timpurii.

Local, în sudul şi vestul ţării va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate ceară (10-20%). La sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), local fiind posibilă faza de început a acumulării zahărului în rădăcină (10-15%).

Cartoful va parcurge înflorirea şi creşterea tuberculilor în cea mai mare parte a teritoriului agricol. De asemenea, la soiurile de vară se va semnala uscarea prematură a vrejilor şi maturitatea tehnologică.

Speciile pomicole vor înregistra creşterea fructelor şi acumularea zahărului, precum şi maturarea rodului şi recoltarea acestora. În aproape toată ţara, viţa-de-vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local în podgoriile din jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de masă va fi posibilă coacerea în „pârgă”.

Potrivit specialiştilor ANM, în zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura pe ansamblu normal.

Din punct de vedere termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea zonelor de cultură.Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17 şi 27 de grade Celsius în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice şi 20 – 29 grade în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 25 şi 35 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura minimă a aerului va oscila între 8 şi 22 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii ţări.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Bolile cartofului: Cum se determină – foto și descriere

Cartofii sunt una dintre cele mai populare culturi cultivate...

Capra Alpină Franceză – rasă valoroasă de lapte

Alpina Franceză face parte din top trei cele mai productive rase de capre din morfotipul de lapte, de rând cu...

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe nutritive care nu se află în sol, în cantităţi suplimentare, sub formă...

Bibilica – avantajele și dezavantajele creșterii. Rase

Bibilica este o pasăre destul de rară în zona noastră,uneori poate fi întâlnită prin gospodăriile casnice. Cu toate acestea,...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate