marți, 24 mai, 2022
22.5 C
București

-

HomepageȘtiriSchimburile cu produse agricole ale UE s-au dublat în ultimii 20 de...

Schimburile cu produse agricole ale UE s-au dublat în ultimii 20 de ani

Uniunea Europeană a exportat anul trecut produse agricole în valoare de 196,9 miliarde de euro şi a importat produse agricole în valoare de 150 de miliarde de euro, rezultând un surplus de 46,9 miliarde de euro, arată datele publicate vineri de Eurostat.

În 2021, valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns la 347 miliarde de euro, cu 20,7 miliarde de euro mai mult decât în 2020, şi mai mult decât dublu faţă de o valoarea înregistrată în anul 2002, echivalentul unei creşteri medii anuale de 4,8%.

În perioada 2002-2021, exporturile de produse agricole ale UE au crescut cu 5,4%, mai rapid decât importurile (4,2%).

Uniunea Europeană a importat 138 de milioane de tone de produse agricole în 2021 şi a exportat 140 de milioane de tone. Blocul comunitar a exportat mai ales produse alimentare (54%), urmate de produse de origine animală (22%) şi vegetală (20%).

În cazul importurilor, cea mai mare pondere au avut-o produsele de origine vegetală (39%), urmate de produsele alimentare (32%) şi produsele de origine animală (19%).

Datele Eurostat mai arată că în 2021 Marea Britanie a fost principala destinaţie pentru exporturile de produse agricole ale UE (42 de miliarde de dolari sau 21% din total) şi a doua destinaţie pentru importurile de produse agricole ale UE, după Brazilia (ambele cu 13 miliarde de euro sau 9% din total).

Tot în 2021, aproximativ 4% din exporturile UE de produse agricole au avut ca destinaţie Rusia (7,1 miliarde de euro, în principal produse vegetale şi produse alimentare), în timp ce 5% din importurile blocului comunitar au provenit din Ucraina (6,9 miliarde de euro, în principal produse vegetale, uleiuri şi grăsimi).

  • Etichete
  • UE
Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive

Fără de fructe sănătoase de la bun început, nu...

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

ASF: O soluţie pentru fermieri va fi înfiinţarea unor societăţi mutuale de asigurări

Înfiinţarea unor societăţi mutuale de asigurări va fi o soluţie bună pentru fermieri, în condiţiile în care puţine companii...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate