1.9 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriSchimburile cu produse agricole ale UE s-au dublat în ultimii 20 de...

Schimburile cu produse agricole ale UE s-au dublat în ultimii 20 de ani

Uniunea Europeană a exportat anul trecut produse agricole în valoare de 196,9 miliarde de euro şi a importat produse agricole în valoare de 150 de miliarde de euro, rezultând un surplus de 46,9 miliarde de euro, arată datele publicate vineri de Eurostat.

În 2021, valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns la 347 miliarde de euro, cu 20,7 miliarde de euro mai mult decât în 2020, şi mai mult decât dublu faţă de o valoarea înregistrată în anul 2002, echivalentul unei creşteri medii anuale de 4,8%.

În perioada 2002-2021, exporturile de produse agricole ale UE au crescut cu 5,4%, mai rapid decât importurile (4,2%).

Uniunea Europeană a importat 138 de milioane de tone de produse agricole în 2021 şi a exportat 140 de milioane de tone. Blocul comunitar a exportat mai ales produse alimentare (54%), urmate de produse de origine animală (22%) şi vegetală (20%).

În cazul importurilor, cea mai mare pondere au avut-o produsele de origine vegetală (39%), urmate de produsele alimentare (32%) şi produsele de origine animală (19%).

Datele Eurostat mai arată că în 2021 Marea Britanie a fost principala destinaţie pentru exporturile de produse agricole ale UE (42 de miliarde de dolari sau 21% din total) şi a doua destinaţie pentru importurile de produse agricole ale UE, după Brazilia (ambele cu 13 miliarde de euro sau 9% din total).

Tot în 2021, aproximativ 4% din exporturile UE de produse agricole au avut ca destinaţie Rusia (7,1 miliarde de euro, în principal produse vegetale şi produse alimentare), în timp ce 5% din importurile blocului comunitar au provenit din Ucraina (6,9 miliarde de euro, în principal produse vegetale, uleiuri şi grăsimi).

  • Etichete
  • UE
Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Îngrășămintele verzi: Top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol

Sideratele (îngrășămintele verzi) sunt plante cultivate în scopul încorporării...

Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile

Pătrunjelul este o plantă bienală, în primul an formează rozete de frunze și rădăcina tuberizată, iar în al doilea...

Tăierile la măr. Forma de coroană – ax vertical

Alegerea formei de coroană a pomilor de măr se stabilește în funcție de particularitățile de creștere și fructificare...

Năutul – leguminoasa ce poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic

Năutul este o cultură solicitată pe piața externă în special în ultima perioadă. În plus, fiind o leguminoasă, constituie...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate