7.1 C
București
vineri, 15 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSatu Mare: Reprezentanţi din 16 ţări au participat la Sâmbra Oilor

Satu Mare: Reprezentanţi din 16 ţări au participat la Sâmbra Oilor

Reprezentanţi din 16 ţări care fac parte din Uniunea Mondială de Folclor au participat duminică, alături de oficialităţi şi mii de oşeni, la cea de-a 65-a ediţie a tradiţionalei sărbători Sâmbra Oilor, care a avut loc pe dealul de la Huta Certeze, judeţul Satu Mare.

Deschiderea oficială a fost făcută de către oficialităţile locale, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, care i-a felicitat pe oşeni că îşi duc mai departe tradiţia.

„Sunt la a şaptea ediţie la care particip aici, din cele 65. Un eveniment emblematic pentru Satu Mare, pentru această parte frumoasă a ţării noastre. Tradiţiile autentice, obiceiurile, portul nostru popular, graiul nostru, toate acestea fac parte din identitatea noastră naţională. Nu avem voie ca acestea să le uităm.

În aceste momente complicate pentru România şi pentru întreaga lume, când am traversat o perioadă dificilă cu o criză pandemică, cu o criză de securitate, cu acest război absurd la graniţele României, cu aceste crize suprapuse şi cu tumultul cotidian avem poate câteodată impresia că ne uităm tradiţiile, că pierdem tradiţiile, că ne gândim la nevoile zilei de astăzi.

Nu este voie să ne uităm tradiţiile. Este nevoie să păstrăm aceste tradiţii, aceste tradiţii sunt puntea între generaţii şi cred că astăzi, mai mult decât oricând, ce spunea marele Liviu Rebreanu este de mare actualitate, şi anume tradiţia autentică este singura merinde a sufletului”, a spus Lucian Bode.

Sâmbra Oilor este evenimentul care marchează măsurişul laptelui oilor înainte de urcarea la munte. Autorităţile organizează şi un spectacol folcloric cu formaţii din Ţara Oaşului şi zona Maramureşului, participând mii de persoane din întreaga zonă.

Anul acesta au fost prezenţi şi preşedinţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor naţionale de folclor din 16 ţari: România, Cipru, Italia, Israel, Lituania, Polonia, Spania, Turcia, Vietnam, Franţa, Emiratele Arabe – Dubai, Croaţia, Slovacia, Serbia, Bulgaria şi Maroc. Aceştia au participat cu seară înainte, la Satu Mare, la desemnarea premiilor acordare de Uniunea Mondială de Folclor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANRE propune o perioadă de tranziţie de un an pentru ieşirea din schema de plafonare prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică modificarea OUG...
‹ adv ›

AZL Sulina investește 197 mln de lei pentru fluidizarea traficului fluvial

Administraţia Zonei Libere (AZL) Sulina a început două proiecte pentru descongestionarea traficului navelor maritime pe canalul Sulina, valoarea totală...

AFIR primește cererile de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de irigații

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat că începând cu data de 15 martie 2024, ora 09:00, se pot...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole