‹ adv ›
luni, 6 februarie, 2023
-1.4 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriSacrificarea bovinelor a crescut cu 4,4% în septembrie, iar la păsări, porcine,...

Sacrificarea bovinelor a crescut cu 4,4% în septembrie, iar la păsări, porcine, ovine şi caprine a scăzut

Numărul sacrificărilor a fost mai mare la bovine, în septembrie, iar la păsări, porcine, ovine şi caprine a scăzut, în timp ce greutatea în carcasă a crescut la bovine şi la păsări, iar la porcine şi ovine şi caprine s-a diminuat, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.

Potrivit INS, în luna septembrie 2021, faţă de august 2021, numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la bovine, ovine şi caprine şi la păsări, iar la porcine a scăzut.

Conform INS, în luna septembrie 2021, numărul bovinelor sacrificate a crescut cu 4,4%, iar greutatea în carcasă s-a mărit cu 1,6%, faţă de aceeaşi lună din 2020. Raportat la luna august a acestui an, numărul bovinelor sacrificate a urcat cu 14,6%, iar greutatea în carcasă cu 11,5%.

La specia porcine, în luna septembrie s-au sacrificat cu 15,4% mai puţine animale, iar producţia de carne de porc consemnată a fost cu 16,7% mai mică faţă de septembrie 2020. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au scăzut cu 13,6%, iar producţia de carne de porc a fost cu 12,7% mai mică.

În ceea ce priveşte sacrificarea ovinelor şi caprinelor, datele INS arată o scădere cu 2,1% faţă de septembrie 2020, greutatea în carcasă fiind cu 6,9% mai mică. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au urcat cu 19,7%, dar greutatea în carcasă a crescut cu 21%.

Potrivit datelor INS, sacrificările la păsări au scăzut cu 0,8% şi producţia de carne a urcat cu 0,3% faţă de septembrie 2020, în timp ce, raportat la luna precedentă, sacrificările s-au majorat cu 3,4%, iar greutatea în carcasă a crescut cu 7,8%.

Greutatea medie în carcasă consemnată în luna septembrie 2021 a fost de 158,7 kilograme la bovine, 87,8 kilograme la porcine, 14,3 kilograme la ovine/caprine şi 1,7 kilograme la păsări.

INS precizează că datele lunare privind sacrificările totale de animale şi păsări sunt obţinute prin însumarea datelor provenite din cercetarea statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu şi greutatea în carcasă a acestora).

Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la circa 200 de operatori economici) şi se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga ţară care au activitate principală sau secundară „Producţia şi conservarea cărnii”.

De asemenea, sunt folosite şi estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor, respectiv numărul de animale şi păsări sacrificate şi greutatea în viu a acestora realizate de specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă totală şi numărul de animale sau păsări sacrificate.

  • Citește despre ->
  • INS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Importurile de lapte brut au urcat cu 4,6%, în primele 11 luni

Cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare...

INS: Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut în noiembrie la bovine şi păsări

Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la bovine şi la păsări, în noiembrie 2022, faţă de aceeaşi...

Zahărul, energia electrică şi untul, în topul scumpirilor din ultimul an

Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de...

INS: Importurile de lapte de vacă au crescut cu 7,7%, în primele zece luni

Unităţile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă în scădere cu 1,4%, în primele zece luni, faţă...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole