25 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRusia se va confrunta cu creşterea preţului la zahăr şi probleme de...

Rusia se va confrunta cu creşterea preţului la zahăr şi probleme de aprovizionare, deoarece traderii redirecţionează livrările

Traderii de produse agricole au început să redirecţioneze livrările de zahăr destinate Rusiei, ceea ce va majora şi mai mult preţurile locale şi va creşte presiunile asupra Guvernului de la Moscova pentru a limita inflaţia produselor alimentare, informează Reuters.

Zahărul este utilizat pe scară largă în Rusia la conservarea fructelor şi fabricarea de votcă.

Mulţi ruşi au început să îşi facă stocuri de zahăr şi alte produse de bază, după ce sancţiunile occidentale fără precedent impuse Moscovei după invadarea Ucrainei au afectat cursul de schimb al rublei şi au majorat preţurile la alimente.

Miercuri, vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a declarat pentru postul public de televiziune că ţara are suficiente stocuri de zahăr pentru a acoperi cererea până la noua recoltă de sfeclă de zahăr din septembrie.

Însă statistica arată că ultimele două recolte au fost mai mici decât necesarul de şase milioane de tone, iar deficitul se va agrava dacă livrările spre Rusia vor rămâne limitate, scrie Reuters.

„Este o situaţie dificilă”, a dezvăluit un director de la o casă de trading cu materii prime. Potrivit acestuia, chiar dacă un client ar folosi o bancă rusească nesancţionată, deprecierea rublei a făcut tranzacţiile cu Rusia foarte scumpe, în condiţiile în care firmele de asigurări au majorat primele pentru navele care intră în Marea Neagră.

Mai multe surse au declarat pentru Reuters că traderul Sucden a redirecţionat recent două nave încărcate cu zahăr din America Latină şi care se îndreptau spre Rusia.

Datele consultate de Reuters arată că nava Osiris, care a fost închiriată de Sucden pentru a transporta 43.000 de tone de zahăr din Brazilia spre Rusia, se îndreaptă acum spre Vatika Bay, Grecia.

O altă navă, denumită Argyroula, care a fost închiriată tot de Sucden pentru a transporta 33.000 de tone de zahăr din Mexic spre Rusia, se îndreaptă acum spre Riga, Letonia.

La rândul său, traderul Louis Dreyfus Company a spus că nava sa Pu Lan Hai, care a plecat din Brazilia la finele lunii februarie cu 45.000 de tone de zahăr destinate Rusiei, va lăsa acum o parte din încărcătură în Egipt şi restul în Georgia.

În încercarea de a readuce preţul zahărului la nivelul la care era înaintea războiului, autorităţile ruse au decis să scutească de duty free importul unei cantităţi de 300.000 de tone de zahăr şi, de asemenea, au interzis exporturile de zahăr până la data de 31 august.

Însă măsurile nu şi-au arătat încă roadele. Datele oficiale arată că preţurile la zahăr au crescut cu 46% în Rusia, între 1 ianuarie şi 25 martie. În plus, Rusia a primit până acum 44.000 de tone de zahăr din import ca parte a cotei stabilite la începutul anului.

„Anumite cantităţi vor continua să ajungă în Rusia, vor fi găsite modalităţi, dar nu cred că afacerile vor continua ca înainte”, a declarat o sursă de la o mare casă de trading cu zahăr.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rusia a anunțat că interzice timp de şase luni exporturile de benzină

Rusia a anunţat marţi interzicerea timp de şase luni...
‹ adv ›

Reuters: Rusia a recoltat 142,6 de mln de tone de cereale în 2023, a doua mare recoltă din istorie

Recolta de cereale a Rusiei în 2023 se ridică la 142,6 milioane de tone, cu 9,5% mai mică decât...

Rusia intenţionează să exporte peste 65 de milioane de tone cereale, după o recoltă record

După o recoltă record, Rusia intenţionează să exporte peste 65 de milioane de tone cereale, conform datelor Guvernului de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole