8.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia, printre ţările UE unde vânzările cu amănuntul au crescut în ianuarie

România, printre ţările UE unde vânzările cu amănuntul au crescut în ianuarie

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 7,8% în zona euro şi cu 8,3% în Uniunea Europeană, în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2021, România fiind printre statele membre UE unde s-au înregistrat creşteri ale vânzărilor cu amănuntul, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans al vânzărilor cu amănuntul din UE în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2021, s-a înregistrat în Slovenia (32,3%), Polonia (19,5%), Lituania (18,2%), Slovacia (16,9%), Austria (15,8%), Letonia (15,7%), Irlanda (14,8%), Danemarca (13,5%), Ţările de Jos (13%), Malta (11,6%), Bulgaria (11,1%) şi România (10,8%). Singura scădere a fost în Finlanda (minus 2,4%).

Eurostat subliniază că în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2021, vânzările cu amănuntul în zona euro şi UE au fost influenţate de creşterea cu 15,3% a vânzărilor de produse non-alimentare, cu 11,1% a vânzărilor de combustibili, în timp ce vânzările de produse alimentare, băuturi şi ţigări au scăzut cu 1,3%.

În ianuarie, comparativ cu luna precedentă, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană, după ce în decembrie s-a înregistrat un declin de 2,7% în zona euro şi de 2,6% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, au fost în Polonia (5,9%), Luxemburg (4,2%) şi Danemarca (3,7%), iar cel mai semnificativ declin în Slovenia (minus 4,6%), Portugalia (minus 2,8%) şi Lituania (minus 2,5%).

România a înregistrat un declin lunar de 0,9% al vânzărilor cu amănuntul în ianuarie, după un avans de 0,9% în decembrie.

Eurostat subliniază că în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, vânzările cu amănuntul în zona euro şi UE au fost influenţate de creşterea cu 1% a vânzărilor de produse non-alimentare şi de 0,2% a celor de produse alimentare, băuturi şi ţigări, în timp ce vânzările de combustibili au scăzut cu 1,1%.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Eurostat: Populaţiile de porcine şi bovine scad în UE

Deşi Uniunea Europeană are efective semnificative de porcine şi...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole