‹ adv ›
vineri, 31 martie, 2023
7.5 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriReuters: Ucraina nu intenţionează să reducă exporturile de grâu

Reuters: Ucraina nu intenţionează să reducă exporturile de grâu

Ucraina nu vede necesitatea limitării exporturilor de grâu în viitorul sezon iulie 2023-iunie 2024, deoarece recolta pare să fie mai mare decât se estima, deşi mai redusă decât în timp de pace, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, pentru Reuters.

Înaintea războiului cu Rusia, Ucraina era al cincilea exportator global de grâu, iar livrările sale erau în special importante pentru ţările sărace din Africa şi Orientul Mijlociu.

Pe baza rezultatelor colectate de Ministerul Politicii Agrare, precum şi a imaginilor din satelit, fermierii au plantat mai mult grâu în zonele sudice, decât au previzionat autorităţile în toamnă, a explicat Vîsoţki.

„Bilanţul de aprovizionare este pozitiv şi până acum nu există motive pentru asta”, a spus el, referindu-se la limitele impuse de guvern la exporturile de grâu, care ar prezerva mai mult grâu pentru consumul intern.

Unele grupuri agricole din Ucraina au sugerat că Guvernul ar putea introduce limite la exporturile de grâu, din cauza temerilor privind penuria de grâu pentru morărit pe piaţa internă, după o recoltă mai mică şi mai slabă calitativ.

Autorităţile de la Kiev estimează acum că fermierii au plantat 4,1 milioane de hectare de grâu de toamnă, în creştere faţă de prognoza din octombrie, de 3,7 – 3,8 milioane de hectare, a declarat Vîsoţki. Acesta a explicat că mărimea culturii de grâu a Ucrainei depinde în mare parte de ploile din primăvară, înainte de recoltare.

Zona plantată este semnificativ mai redusă decât înaintea războiului, când fermierii plantau 6,2 milioane de hectare.

Recolta ar putea varia de la 16 la 18 milioane de tone, a estimat oficialul. În 2022, Ucraina a produs 20,2 milioane de tone de grâu.

Până acum în acest sezon exporturile ucrainene de grâu au scăzut la 11,3 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone vândute peste hotare în aceeaşi perioadă din sezonul 2021/2022, arată datele Ministerului Agriculturii.

Factorii externi încă ar putea limita cantitatea de grâu pe care o poate vinde Ucraina peste hotare.

Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părţilor.

Rusia anunţase că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră doar dacă interesele propriilor săi producători agricoli vor fi luate în considerare.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea până la 44,3 milioane de tone în acest an

Recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea în...
‹ adv ›

Organizații: Concesiile în relaţia cu agricultorii ucraineni au afectat direct activitatea şi stabilitatea financiară a fermierilor români 

Fermierii români au arătat solidaritate deplină în relaţia cu agricultorii ucraineni şi au înţeles că este important ca, în...

Valeriu Tabără despre culoarele de solidaritate pentru exportul cerealelor ucrainene: Nu există un control la frontieră

Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, atrage atenția că nimeni nu urmărește ce...

Daea: Cerealele importate din Ucraina respectă toţi parametrii de calitate

Ministrul Agriculturii Petre Daea spune că cerealele importate din Ucraina respectă parametrii de calitate, toate cele 8.500 de probe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole