27.9 C
București
joi, 28 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriReuters: Ucraina nu intenţionează să reducă exporturile de grâu

Reuters: Ucraina nu intenţionează să reducă exporturile de grâu

Ucraina nu vede necesitatea limitării exporturilor de grâu în viitorul sezon iulie 2023-iunie 2024, deoarece recolta pare să fie mai mare decât se estima, deşi mai redusă decât în timp de pace, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, pentru Reuters.

Înaintea războiului cu Rusia, Ucraina era al cincilea exportator global de grâu, iar livrările sale erau în special importante pentru ţările sărace din Africa şi Orientul Mijlociu.

Pe baza rezultatelor colectate de Ministerul Politicii Agrare, precum şi a imaginilor din satelit, fermierii au plantat mai mult grâu în zonele sudice, decât au previzionat autorităţile în toamnă, a explicat Vîsoţki.

„Bilanţul de aprovizionare este pozitiv şi până acum nu există motive pentru asta”, a spus el, referindu-se la limitele impuse de guvern la exporturile de grâu, care ar prezerva mai mult grâu pentru consumul intern.

Unele grupuri agricole din Ucraina au sugerat că Guvernul ar putea introduce limite la exporturile de grâu, din cauza temerilor privind penuria de grâu pentru morărit pe piaţa internă, după o recoltă mai mică şi mai slabă calitativ.

Autorităţile de la Kiev estimează acum că fermierii au plantat 4,1 milioane de hectare de grâu de toamnă, în creştere faţă de prognoza din octombrie, de 3,7 – 3,8 milioane de hectare, a declarat Vîsoţki. Acesta a explicat că mărimea culturii de grâu a Ucrainei depinde în mare parte de ploile din primăvară, înainte de recoltare.

Zona plantată este semnificativ mai redusă decât înaintea războiului, când fermierii plantau 6,2 milioane de hectare.

Recolta ar putea varia de la 16 la 18 milioane de tone, a estimat oficialul. În 2022, Ucraina a produs 20,2 milioane de tone de grâu.

Până acum în acest sezon exporturile ucrainene de grâu au scăzut la 11,3 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone vândute peste hotare în aceeaşi perioadă din sezonul 2021/2022, arată datele Ministerului Agriculturii.

Factorii externi încă ar putea limita cantitatea de grâu pe care o poate vinde Ucraina peste hotare.

Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părţilor.

Rusia anunţase că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră doar dacă interesele propriilor săi producători agricoli vor fi luate în considerare.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 51% în septembrie

Exporturile de cereale ale Ucrainei în perioada 1-24 septembrie...
‹ adv ›

Slovacia şi Ucraina vor pune la punct un sistem de licenţe pentru tranzacţiile cu cereale, care va înlocui embargoul

Miniştrii Agriculturii din Slovacia şi Ucraina au convenit să pună la punct un sistem de licenţe pentru tranzacţiile cu...

OMC confirmă că Ucraina a demarat o plângere pe tema restricţiilor care vizează produsele alimentare ucrainene

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a confirmat marţi, în mod oficial, că Ucraina a făcut primul pas într-o dispută...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole