11.1 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: India ar putea vinde grâu pe piaţa liberă

Reuters: India ar putea vinde grâu pe piaţa liberă

India are suficiente stocuri de orez şi grâu, iar Guvernul va vinde grâu pe piaţa liberă dacă va fi nevoie să controleze preţurile, a anunţat luni Sudhanshu Pandey, de la Ministerul pentru Protecţia Consumatorului, Alimente şi Distribuţie Publică, transmite Reuters.

În mai, autorităţile de la New Delhi au interzis exporturile de grâu, pe fondul scăderii producţiei, ca urmare a unor valuri extreme de căldură. India este al doilea mare producător mondial de grâu.

De asemenea, India a restricţionat exporturile de orez, din cauza scăderii producţiei.

„Avem suficiente stocuri de orez şi grâu şi nu există motive de îngrijorare”, a declarat Sudhanshu Pandey la o conferinţă de presă.

„Vom interveni dacă va fi necesar”, a răspuns oficialul când a fost întrebat dacă Executivul va vinde stocuri de alimente pe piaţa liberă, pentru a ţine sub control preţurile pe plan local.

Preţurile alimentelor au urcat în India cu 8,60% în septembrie, faţă de un avans de 7,62% în august, în urma majorării preţurilor cerealelor şi legumelor.

La începutul următorului an fiscal, la 1 aprilie 2023, stocurile de grâu ale Indiei în depozitele de stat ar urma să se situeze la 11,3 milioane de tone, iar cele de orez la 23,7 milioane de tone, a estimat Pandey.

Preţul grâului pe piaţa mondială a explodat, după ce blocada rusească asupra porturilor ucrainene a paralizat exporturile de grâu ale Ucrainei, ceea ce a împins în sus preţurile la alimente.

Deşi un acord pentru deblocarea porturilor ucrainene, convenit în luna iulie, a ajutat la reducerea preţurilor, escaladarea războiului din Ucraina a readus preţul grâului la nivelul la care era înainte.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei...

Analiză: Preţurile mondiale la zahăr vor înregistra creșteri de 20% în 2024

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole