2.9 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriRecolta de porumb în UE – cea mai mică din ultimii 15...

Recolta de porumb în UE – cea mai mică din ultimii 15 ani

Recoltarea porumbului în Uniunea Europeană este în plină desfăşurare, iar munca de teren confirmă pagubele extinse produse de secetă care, conform analiştilor, ar urma să ducă la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani al recoltei, transmite Reuters.

În România, care concurează cu Franţa pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, recolta deja este afectată în diferite grade.

„Porumbul a fost cereala cea mai afectată de secetă anul acesta, deşi în zonele unde am putut menţine temperaturi adecvate prin irigaţii randamentele sunt în regulă”, a declarat ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, pentru Reuters.

El nu a dat estimări privind producţia, dar a spus că recolta ar putea acoperi necesităţile interne şi ar permite exporturi reduse.

Seceta istorică şi valurile succesive de căldură din Europa au afectat porumbul în timpul perioadei esenţiale de creştere din vară, iar ploile în ultima lună par să fi sosit prea târziu.

„În Uniunea Europeană, impactul secetei, în pofida unor reprize de ploaie, a făcut ca perspectivele privind randamentul culturilor să fie slabe”, a avertizat organismul de monitorizare a recoltelor AMIS.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a înrăutăţit prognoza privind recolta de porumb a blocului comunitar la 55,5 milioane de tone, unii analiştii avertizând că ar putea fi cel mai scăzut volum din 2007.

Cea mai afectată ar putea fi Ungaria, săptămâna aceasta Ministerul Agriculturii estimând o scădere de peste 50% a recoltei faţă de 2021, la 3 milioane de tone.

Importurile totale de porumb ale UE în 2022/2023 ar urma să se situeze la 21 milioane de tone, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, a previzionat Comisia Europeană

În Franţa, unde se aşteaptă cea mai scăzută producţie din ultimele trei decenii, cele mai afectate au fost culturile care nu au fost irigate, acestea reprezentând două treimi din suprafaţa plantată.

Organizaţia AGPM previziona săptămâna aceasta o producţie de 10 milioane de tone, în linie cu previziunile pieţei şi sub prognozele Ministerului Agriculturii, de 11,3 milioane de tone, care ar fi deja cel mai scăzut nivel din ultimii 32 de ani.

În Italia, datele indică un declin de 40% al recoltei faţă de anul trecut, în timp ce unele câmpuri sunt abandonate din cauza secetei, a anunţat Lorenzo Bazzanam, economist şef la Coldiretti.

În Germania, unde recoltarea este aproape finalizată, se estimează o scădere de 19%, la aproximativ 3,5 milioane de tone, susţin analiştii.

În schimb, în Polonia, unii analişti se aşteaptă ca producţia de porumb să depăşească nivelul din 2021, în urma majorării suprafeţelor cultivate şi a impactului moderat al secetei. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

00:03:02

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața...

Preţul petrolului s-a prăbuşit peste noapte la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni

Contractele futures la petrol au scăzut luni cu peste 2 dolari pe baril, WTI atingând un minim al ultimelor...

DN Agrar – cea mai mare fermă zootehnică integrată din România și-a triplat cifra de afaceri și profitul net după primele nouă luni

DN AGRAR Group SA, simbol DN (BVB), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte...

Fermierii chinezi sunt forţaţi să îşi distrugă recoltele din cauza restricţiilor anti-Covid

Restricţiile stricte impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 lasă fermierii fără altă opţiune decât...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate