19.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriProprietarii de terenuri agricole degradate trebuie să-şi dea acordul pentru împădurire

Proprietarii de terenuri agricole degradate trebuie să-şi dea acordul pentru împădurire

spot_img

Proprietarii sau deţinătorii privaţi de terenuri agricole degradate trebuie să-şi dea acordul pentru împădurirea acestor suprafeţe, prevede Ordonanţa de Urgenţă adoptată, luni, de Guvern, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

“Actul normativ, prin care se propune modificarea şi completarea Legii nr.100/2010 privind împădurirea terenurilor degradate, are ca scop principal obţinerea acordului proprietarilor/deţinătorilor privaţi de terenuri agricole degradate în vederea ameliorării acestora prin împădurire. Astfel, se propune eliminarea obligativităţii includerii în fondul forestier naţional a terenurilor degradate proprietate privată care se împăduresc, rămânând însă obligatorie includerea în fond forestier a terenurilor proprietate publică a statului. Totodată, se reglementează posibilitatea trecerii terenurilor degradate proprietate publică a statului din administrarea Agenţia Domeniilor Statului în administrarea RNP – Romsilva, chiar dacă acestea nu sunt înscrise în cartea funciară”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are obligaţia de a intabula terenurile degradate proprietate publică a statului preluate în administrare în termen de maximum şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului şi de a corecta suprafaţa preluată în administrare pe baza înscrierilor din cartea funciară, prin promovarea unui proiect de hotărâre.

Pe de altă parte, Executivul a adoptat modificările şi completările Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice au pus în acord sancţiunile silvice cu noul SUMAL, fiind introduse sancţiuni noi pentru nerespectarea procedurilor de utilizare a acestui instrument.

Astfel, vor constitui contravenţii silvice şi se vor sancţiona cu avertisment sau amendă de la 1.000 lei până la 3.000 lei, următoarele fapte:

  • efectuarea de fotografii ale mijlocului de transport încărcat cu materiale lemnoase, de către transportator, acolo unde normele privind circulaţia materialelor lemnoase creează această obligaţie, din care să nu se poate distinge/focaliza încărcătura;
  • transportul materialelor lemnoase fără fotografiile mijlocului de transport încărcat cu materiale lemnoase, acolo unde normele privind circulaţia materialelor lemnoase instituie această obligaţie;
  • utilizarea tipurilor de pastă/cerneală termo-sensibile sau care se pot şterge uşor prin mijloace mecanice, la completarea avizelor de însoţire în format letric.

De asemenea, vor fi sancţionate cu sume între 2.000 lei şi 3.000 lei, următoarele fapte:

  • transportul materialelor lemnoase fără conexiune permanentă de date mobile active pe toată perioada transportului până la destinaţie, în baza informaţiilor preluate din SUMAL 2.0, în situaţia în care normele privind circulaţia materialelor lemnoase instituie această obligaţie;
  • transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată perioada transportului până la destinaţie, în baza informaţiilor preluate din SUMAL 2.0, în situaţia în care normele privind circulaţia materialelor lemnoase instituie această obligaţie.

Totodată, cuantumul sancţiunii pentru transport fără acte de provenienţă a fost majorat până la 50.000 lei.

“Prin aceste modificări ne asigurăm că legea este respectată de toţi utilizatorii SUMAL şi că sunt descurajate toate tentativele de fraudă sau furt. Avem cel mai modern şi eficient sistem de monitorizare din Europa şi aveam nevoie de sancţiuni clare pentru fiecare componentă. Totodată, prin aprobarea actului normativ, asigurând sancţiuni drastice bazate pe principiul proporţionalităţii, ne respectăm angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană, având în vedere cauza de infringement din domeniul pădurilor”, a subliniat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

În acest context, modificările adoptate au avut în vedere, printre altele:

  • încadrarea ca infracţiune a tăierii şi furtului materialelor lemnoase, indiferent de volum;
  • consolidarea urgentă a cadrului legal şi întărirea capacităţii de implementare, monitorizare şi control privind lupta împotriva tăierilor ilegale de masă lemnoasă din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara acestuia, ţinând seama de faptul că problematica tăierilor ilegale de arbori constituie un aspect de siguranţă naţională;
  • impunerea de urgenţă a unor sancţiuni proporţionale şi disuasive operatorilor care introduc pentru prima dată pe piaţă lemn şi produse din lemn.

Referitor la confiscarea materialelor lemnoase, gravitatea faptei, respectiv severitatea sancţiunii aplicate, se stabileşte în funcţie de valoarea prejudiciului produs, care are două componente: paguba produsă pădurii sau vegetaţiei forestiere din afara fondului forestier naţional, componentă evaluabilă ca valoare materială şi valoarea funcţiilor pădurii nerealizate, componentă care se evaluează convenţional, în funcţie de valoarea pagubei produse pădurii.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Năpârlirea la găini sau de ce acestea nu fac ouă toamna

Toamna și, mai ales, luna octombrie este perioada, când majoritatea crescătorilor de găini în gospodăriile mici se plâng, că acestea...
- adv -spot_img

Guvernul a suplimentat bugetele programelor producţiei de legume în spaţii protejate şi de plante aromatice

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri o Hotărâre privind suplimentarea bugetelor pentru programul de susţinere a producţiei de...

Focar de gripă aviară într-o fermă de curcani din Italia

Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, a...

Noi pe Facebook

De citit

Importul de produse lactate şi miere, în creștere cu 14% față de anul trecut

România a importat lapte, produse lactate, ouă şi miere...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției