duminică, 26 iunie, 2022
26.8 C
București

-

HomepageȘtiriProprietarii de terenuri agricole degradate trebuie să-şi dea acordul pentru împădurire

Proprietarii de terenuri agricole degradate trebuie să-şi dea acordul pentru împădurire

Proprietarii sau deţinătorii privaţi de terenuri agricole degradate trebuie să-şi dea acordul pentru împădurirea acestor suprafeţe, prevede Ordonanţa de Urgenţă adoptată, luni, de Guvern, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

„Actul normativ, prin care se propune modificarea şi completarea Legii nr.100/2010 privind împădurirea terenurilor degradate, are ca scop principal obţinerea acordului proprietarilor/deţinătorilor privaţi de terenuri agricole degradate în vederea ameliorării acestora prin împădurire. Astfel, se propune eliminarea obligativităţii includerii în fondul forestier naţional a terenurilor degradate proprietate privată care se împăduresc, rămânând însă obligatorie includerea în fond forestier a terenurilor proprietate publică a statului. Totodată, se reglementează posibilitatea trecerii terenurilor degradate proprietate publică a statului din administrarea Agenţia Domeniilor Statului în administrarea RNP – Romsilva, chiar dacă acestea nu sunt înscrise în cartea funciară”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are obligaţia de a intabula terenurile degradate proprietate publică a statului preluate în administrare în termen de maximum şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului şi de a corecta suprafaţa preluată în administrare pe baza înscrierilor din cartea funciară, prin promovarea unui proiect de hotărâre.

Pe de altă parte, Executivul a adoptat modificările şi completările Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice au pus în acord sancţiunile silvice cu noul SUMAL, fiind introduse sancţiuni noi pentru nerespectarea procedurilor de utilizare a acestui instrument.

Astfel, vor constitui contravenţii silvice şi se vor sancţiona cu avertisment sau amendă de la 1.000 lei până la 3.000 lei, următoarele fapte:

  • efectuarea de fotografii ale mijlocului de transport încărcat cu materiale lemnoase, de către transportator, acolo unde normele privind circulaţia materialelor lemnoase creează această obligaţie, din care să nu se poate distinge/focaliza încărcătura;
  • transportul materialelor lemnoase fără fotografiile mijlocului de transport încărcat cu materiale lemnoase, acolo unde normele privind circulaţia materialelor lemnoase instituie această obligaţie;
  • utilizarea tipurilor de pastă/cerneală termo-sensibile sau care se pot şterge uşor prin mijloace mecanice, la completarea avizelor de însoţire în format letric.

De asemenea, vor fi sancţionate cu sume între 2.000 lei şi 3.000 lei, următoarele fapte:

  • transportul materialelor lemnoase fără conexiune permanentă de date mobile active pe toată perioada transportului până la destinaţie, în baza informaţiilor preluate din SUMAL 2.0, în situaţia în care normele privind circulaţia materialelor lemnoase instituie această obligaţie;
  • transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată perioada transportului până la destinaţie, în baza informaţiilor preluate din SUMAL 2.0, în situaţia în care normele privind circulaţia materialelor lemnoase instituie această obligaţie.

Totodată, cuantumul sancţiunii pentru transport fără acte de provenienţă a fost majorat până la 50.000 lei.

„Prin aceste modificări ne asigurăm că legea este respectată de toţi utilizatorii SUMAL şi că sunt descurajate toate tentativele de fraudă sau furt. Avem cel mai modern şi eficient sistem de monitorizare din Europa şi aveam nevoie de sancţiuni clare pentru fiecare componentă. Totodată, prin aprobarea actului normativ, asigurând sancţiuni drastice bazate pe principiul proporţionalităţii, ne respectăm angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană, având în vedere cauza de infringement din domeniul pădurilor”, a subliniat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

În acest context, modificările adoptate au avut în vedere, printre altele:

  • încadrarea ca infracţiune a tăierii şi furtului materialelor lemnoase, indiferent de volum;
  • consolidarea urgentă a cadrului legal şi întărirea capacităţii de implementare, monitorizare şi control privind lupta împotriva tăierilor ilegale de masă lemnoasă din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara acestuia, ţinând seama de faptul că problematica tăierilor ilegale de arbori constituie un aspect de siguranţă naţională;
  • impunerea de urgenţă a unor sancţiuni proporţionale şi disuasive operatorilor care introduc pentru prima dată pe piaţă lemn şi produse din lemn.

Referitor la confiscarea materialelor lemnoase, gravitatea faptei, respectiv severitatea sancţiunii aplicate, se stabileşte în funcţie de valoarea prejudiciului produs, care are două componente: paguba produsă pădurii sau vegetaţiei forestiere din afara fondului forestier naţional, componentă evaluabilă ca valoare materială şi valoarea funcţiilor pădurii nerealizate, componentă care se evaluează convenţional, în funcţie de valoarea pagubei produse pădurii.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Irigarea castraveților. Sfaturi pentru o recoltă bună

Apa este vitală pentru creșterea și dezvoltarea castravetelui, mai...

APIA: Plăți pentru sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în...

Chesnoiu: România stă bine la nivelul stocurilor interne de cereale până la noua recoltă

România stă bine la nivelul stocurilor interne până la noua recoltă, dacă ne referim la cereale, iar sistemele de...

Întărirea cooperării româno-americane în agricultură și industrie alimentară

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a primit astăzi, 8 iunie 2022, la sediul instituției, vizita unei delegații...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate