33.2 C
București
marți, 15 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProprietarii de sere din Ţările de Jos reduc producţia de legume şi...

Proprietarii de sere din Ţările de Jos reduc producţia de legume şi flori din cauza agravării crizei energetice

Proprietarii de sere din Ţările de Jos au început să reducă producţia de legume şi flori, aproape o zecime dintre ei se aşteaptă să fie forţaţi să-şi declare insolvenţa în curând din cauza agravării crizei energetice în Europa, arată un sondaj efectuat de organizaţie reprezentativă din sector, transmite Bloomberg.

Graţie serelor, Ţările de Jos au devenit al doilea mare exportator mondial de produse agricole, după SUA. Însă, industria de opt miliarde de euro a crescut datorită gazelor naturale ieftine şi acum se confruntă cu o criză care va accelera tranziţia la alte surse de energie şi care ar putea provoca falimentul multor firme.

‹ adv ›

Cel mai recent sondaj efectuat de Asociaţia reprezentativă a proprietarilor de sere din Ţările de Jos, Glastuinbouw Nederland, este unul din ultimele semnale cu privire la modul în care criza energetică face mai scumpă producţia de bunuri şi mărfuri.

Un sfert din suprafaţa cultivată din Ţările de Jos a fost eliminată şi 8% din proprietarii de sere se aşteaptă că vor depune cererea de plasare în insolvenţă în acest an.

Ţările de Jos sunt cel mai mare exportator mondial de flori şi unul din marii producători europeni de fructe şi legume proaspete. Serele din Ţările de Jos sunt deosebit de vulnerabile la costurile cu iluminatul şi încălzirea unor structuri care acoperă o suprafaţă de teren echivalentă cu 17.000 de terenuri de fotbal.

Chiar dacă preţurile mondiale la alimente au mai scăzut în ultimele luni, comparativ cu vârfurile atinse imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, ele sunt în continuare mult mai mari decât în mod normal pentru această perioadă a anului şi noi perturbări în aprovizionare ar putea alimenta o nouă creştere a inflaţiei produselor alimentare.

‹ adv ›

Cultivatorii de legume din Ţările de Jos sunt doar unul din sectoarele cheie din Europa care este forţat să îşi reducă producţia. Producţiile de îngrăşăminte şi ulei vegetal ale regiunii au fost şi ele afectate, în timp ce firmele din sectorul metalelor au închis unele facilităţi sau au redus producţia ca urmare a creşterii costurilor.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România și alte patru țări din UE se opun unui nou acord comercial cu Ucraina

În cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Agricultură al...
‹ adv ›

Prognoza meteo pentru luna iulie – precipitații și temperaturi

Luna iulie 2025 aduce o ruptură de ritm față de începutul verii. După un iunie dominat de călduri persistente...

Barbu: România consideră esenţială constituirea unui fond de criză dedicat producătorilor agricoli din UE

România sprijină fără rezerve conţinutul declaraţiei comune privind aspectele agricole ale modificării acordului comercial Uniunea Europeană (UE) - Ucraina...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole