10.7 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProlemn: Plafonarea preţurilor lemnului de foc a dus la o criză de...

Prolemn: Plafonarea preţurilor lemnului de foc a dus la o criză de aprovizionare a populaţiei

Măsuri contraproductive în sectorul forestier, precum plafonarea preţurilor lemnului de foc, a condus, în 2022, la o criză de aprovizionare a populaţiei cu lemn de foc şi o scădere dramatică a producţiei în industria lemnului, de 16% în septembrie, anul curent, faţă de aceeaşi lună din septembrie 2021, cu închideri de capacităţi mari de producţie, atrage atenţia Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn.

În viziunea specialiştilor, evoluţiile în curs, cu volum redus oferit la licitaţiile principale de către Romsilva, preţuri de pornire la licitaţii adesea duble faţă de preţurile de referinţă şi amplificarea blocajului aplicării amenajamentelor silvice în procedura de evaluare de mediu, nu sunt pozitive, dimpotrivă.

„Într-un mod de neînţeles, deşi plafonarea preţurilor lemnului de foc, peleţilor şi bricheţilor s-a dovedit imediat o măsură artificială care a condus la dispariţia acestor produse din comerţul modern, în plin sezon de aprovizionare a populaţiei pentru sezonul de toamnă-iarnă, ordonanţa de urgenţă care a introdus această plafonare nu a fost modificată, produce aceleaşi efecte şi în prezent. Intrată în vigoare la 5 octombrie, ordonanţa a fost aprobată tacit de Senat după mai mult de o lună de indecizie politică şi a fost transmisă la Camera Deputaţilor unde nu a intrat încă în dezbatere la Comisiile de specialitate, la aproape două săptămâni de la această transmitere”, se arată în comunicatul asociaţiei transmis, miercuri.

Potrivit sursei citate, efectele blocajului de pe piaţa lemnului au fost multiple:

  • lipsa produselor din oferta retailerilor;
  • creşterea preţurilor prin facturarea separată de către retaileri a lemnului de foc şi serviciilor de tăiere, despicare, paletizare, distribuţie;
  • apariţia unor preţuri speculative, în condiţiile deficitului de ofertă;
  • lipsa ofertei de lemn de foc cu provenienţă legală a creat piaţă pentru lemnul provenit din tăieri ilegale.

„Situaţia de criză pe piaţa lemnului de foc a fost percepută ca fiiind acută în toamna anului 2022, dar cauza de fond este deficitul de resursă de lemn în piaţă, care a început încă din primăvară, ca şi creşterea preţurilor. În condiţiile unei oferte de lemn pe picior redusă cu 30% faţă de anii anteriori la licitaţiile principale pentru producţia anului 2022 organizate de RNP – Romsilva, preţurile medii de adjudecare au fost de 391 lei/mc încă din primăvară, în creştere de 2,5 ori faţă de preţurile medii ale anului 2021. Deficitul de resursă de lemn au condus în mod artificial la preţuri mai mari cu 60-70% pentru lemnul industrial în România faţă de preţurile pieţei europene. De aceea, în 2022 am avut o contracţie dramatică a producţiei în industria lemnului şi închideri de capacităţi”, conform Prolemn.

Astfel, indicii producţiei industriale comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă faptul că producţia în industria lemnului este de doar 88%, pe primele nouă luni din 2022, comparativ cu 2021, iar în luna septembrie a acestui an de 84% în comparaţie cu datele din anul precedent.

„Criza deficitului de resursă de lemn şi preţurile exagerate induse de acest deficit au fost semnalate în mod repetat de către Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn încă din primăvara anului 2022, dar avertizările au fost ignorate de autorităţi, chiar dacă asistam de atunci la închiderea unor capacităţi mari de producţie. Criza de pe piaţa lemnului – cu deficit de aprovizionare atât pentru industria lemnului cât şi pentru aprovizionarea cu lemn de foc a populaţiei – a intrat în atenţia autorităţilor abia în toamna anului 2022, dar în loc să se constate deficitul de pe piaţă, s-a intervenit artificial prin măsura contraproductivă a plafonării preţurilor lemnului de foc, peleţilor şi bricheţilor! Mai mult, în loc să se corecteze cauzele care au condus la acest deficit, măsurile luate de autorităţi au agravat criza. Astfel, volumul oferit la licitaţiile principale de către RNP – Romsilva pentru producţia anului 2023 continuă să scadă, iar preţurile de pornire la licitaţie sunt în marja de 250-450 lei/mc lemn pe picior. Aceste preţuri sunt adesea duble faţă de preţurile de referinţă stabilite chiar de RNP – Romsilva. Practic, RNP – Romsilva aliniază preţurile de pornire la licitaţie la actualele preţuri de criză din piaţă, în loc să le alinieze la preţurile de referinţă care au fundamente economice solide pe termen lung”, subliniază asociaţia profesională.

În ceea ce priveşte pădurile, în acest an, deficitul de resursă a fost una dintre cauze blocajului administrării a minimum 10% din suprafaţa forestieră a României, prin blocarea aplicării amenajamentelor silvice prin procedura de evaluare de mediu.

„Pentru exemplificare, ocoalele silvice Padeş şi Tismana din nordul judeţului Mehedinţi sunt blocate în această procedură, cu efect în nerecoltarea unui volum de 70.000 mc de masă lemnoasă. Acest blocaj afectează direct aprovizionarea întregii zone Baia de Aramă, peste 25.000 locuitori. La nivel naţional, sunt blocate 34 ocoale din structura RNP – Romsilva, din totalul celor aproximativ 315 ocoale silvice. În foarte multe cazuri, procedura de evaluare de mediu durează între 8 luni şi 2 ani, cu „recorduri” şi mai mari. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor se doreşte a se reglementa revizuirea evaluării de mediu pentru cvasitotalitatea amenajamentelor silvice, inclusiv, retroactiv, celor care se aplică de 5-10 ani de zile, care au parcurs o procedură legală de avizare de mediu şi sunt aprobate prin ordin de ministru. Revizuirea retroactivă a unor acte administrative legal emise (avize de mediu) a fost respinsă de instanţele juridice din România, prin suspendarea aplicării unor ordine de ministru care au încercat să reglementeze în mod similar”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii Prolemn susţin că datele din Inventarul Forestier Naţional evidenţiază o suprafaţă a pădurilor din România în creştere, un stoc de masă lemnoasă pe picior de 2,3 miliarde metri cubi şi o acumulare medie anuală netă de 26 milioane mc de lemn nerecoltat.

„Cum este posibil cu aceste fundamente să persistăm de ani de zile într-o criză de resursă de lemn? Evident, prin măsuri contraproductive, precum plafonarea preţurilor lemnului de foc. Printr-o reducere artificială a volumului oferit la licitaţiile principale de către RNP – Romsilva. Prin preţuri de pornire la licitaţie mărite, adesea duble faţă de preţurile de referinţă proprii calculate pe fundamente economice. Şi prin blocaje administrative precum cele induse de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice”, consideră experţii.

Specialiştii Prolemn sunt de părere că măsurile corecte, în situaţia de deficit de resursă de pe piaţa lemnului, pentru asigurarea necesarului sunt:

  • Punerea în piaţă a unui volum de masă lemnoasă la nivelul posibilităţii stabilite de amenajamentele silvice;
  • Implementarea unei proceduri funcţionale de evaluare de mediu, aplicabile pentru viitor, cu măsuri de tranziţie pentru amenajamentele care se aplică în prezent astfel încât să nu existe blocaje;
  • Preţuri de pornire la licitaţie stabilite corect, în baza preţurilor de referinţă, pe fundamente economice;
  • Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor lemnului de foc, peleţilor şi bricheţilor trebuie abrogată imediat pentru a nu mai produce efecte contrare, urmând ca ulterior să se adopte măsuri de sprijin reale.

Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicaţii industriale.

Constituită în 2020, Asociaţia numără, în prezent, peste 30 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Prolemn: Industria lemnului din România traversează o criză profundă; iniţiem acţiuni de protest în perioada următoare

Reprezentanţii Asociaţiei Industriei Lemnului (AIL) - Prolemn anunţă iniţierea...
‹ adv ›

Prolemn: Proiectul de act normativ privind noul Cod Silvic conţine sancţiuni penale excesive

Proiectul de act normativ privind noul Cod Silvic conţine sancţiuni penale excesive, prevederi care nu au existat în proiectul...

Prolemn: Un program pentru instalaţii de încălzire rezidenţială pe biomasă sau peleţi va avea beneficii în plan economic

Un program de susţinere a montării de instalaţii pentru încălzire rezidenţială pe biomasă sau peleţi poate avea beneficii enorme...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole