26.8 C
București
duminică, 14 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrognoza agrometeorologică pentru perioada 6 - 12 mai 2022

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 6 – 12 mai 2022

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme pe ansamblu normală, la scara întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8…20°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 14…27°C, în aproape toată ţara.

Temperatura minimă a aerului va oscila între 2…13°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 10…22°C în cea mai mare parte a ţării, limite favorabile desfăşurării proceselor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de primăvară semănate până în prezent.

Sunt prognozate ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toate regiunile agricole. De asemenea, izolat vor fi condiții de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate a solului

Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa la valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Moldova și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei, local în centrul, sudul și estul

Transilvaniei, sudul, centrul și estul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, local nordul, estul și sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, nord-estul și vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, sudul, izolat în sud-vestul Transilvaniei.

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei și a Munteniei, local în nord-estul și vestul Banatului, centrul și sudul Dobrogei.

Local în nordul, centrul și estul Dobrogei, nordul și nord-vestul Banatului, nordul, nord-estul, izolat sudul Moldovei, nordul și nord-estul Munteniei, estul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).

Starea de vegetație a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor vor evolua în general normal în aproape toate regiunile, acestea fiind chiar uşor intensificate, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie.

Pe ansamblu, starea de vegetaţie a speciilor de câmp semănate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

Totodată, la culturile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cartof) procesele de răsărire vor fi neuniforme şi lente, îndeosebi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol din sud-estul, sudul şi estul ţării.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) însămânţate în epoca optimă se vor afla în fazele de alungire a tulpinii (70-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%) în cea mai mare parte a zonelor agricole. În culturile întârziate fenologic se vor continua înfrăţirea (60-100%) şi alungirea paiului (30-100%).

Sub aspect fenologic, la rapiţă se vor semnala apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (20-100%), precum şi formarea silicvelor (10-50%).

Floarea-soarelui va parcurge primele faze de vegetaţie, respectiv germinare (80-100%) şi răsărire (10-100%) în majoritatea regiunilor, iar în sudul şi vestul ţării, dezvoltarea primei perechi de frunze (10-80%).

Porumbul se va afla la germinare (40-100%), răsărire (10-100%) şi formarea frunzei a 3-a (10-50%), în cea mai mare parte a țării.

Sfecla de zahăr îşi va continua germinarea (70-100%), răsărirea (10-100%), precum şi dezvoltarea primelor frunze ale rozetei (10-70%).

La cartof se vor înregistra încolţirea şi răsărirea (10-100%), iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea lăstarilor.

Soiurile timpurii de sâmburoase (cais, cireş, piersic, vişin) se vor afla predominant la legarea, creşterea fructelor şi înfrunzire, iar seminţoasele (măr, păr, gutui), la înflorire şi legarea rodului.

Viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor în cea mai mare parte a podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masă din jumătatea de sud a ţării se va putea declanşa formarea inflorescenţelor.

Pe ansamblu, condiţiile meteorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole specifice (fertilizări, erbicidări, praşile manuale şi mecanice, tratamente fitosanitare, etc.), pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

AgroMeteo: Regimul hidrotermic favorabil din aer şi sol va înregistra ritmuri normale de vegetaţie la culturile de toamnă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis prognoza de specialitate pentru perioada 31 martie - 5 aprilie. Potrivit prognozei, regimul...

Maramureş: Culturile cerealiere şi pomicole, evoluţie optimă generată de condiţiile agrometeo

Starea culturilor cerealiere şi pomicole din judeţul Maramureş este optimă, deşi stratul de zăpadă din această iarnă a fost...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole