‹ adv ›
joi, 23 martie, 2023
8.1 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPrognoza agrometeorologică pentru perioada 4 - 10 februarie 2022

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 4 – 10 februarie 2022

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6…8°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -1…13°C, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura minimă a aerului va oscila între -10…4°C, în majoritatea zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă.

Rezerva de umiditate a solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia și Dobrogea, izolat în sud-estul Moldovei.

Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, izolat nordul și nord-estul Munteniei, centrul Dobrogei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată și puternică.

Starea de vegetație a culturilor agricole

La începutul perioadei, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, la culturile de câmp se va menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării.

De asemenea, în ultimele zile ale intervalului vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative la culturile de toamnă din zonele sudice, datorită regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal.

Totodată, ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ la sol se va putea înregistra fenomenul de „descălţare” al plantelor.

Funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala în continuare fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol.

Pe ansamblu, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă semănate în epoca optimă va fi medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv.

Cultura de rapiţă se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, iar în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

La pomii fructiferi şi vița-de-vie se va continua stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile. Condiţiile  agrometeorologice  menționate  vor  fi  pe  ansamblu  favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, în aproape toată ţara.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Avertizare ANM: Cod galben de vânt în întreaga ţară și Cod portocaliu de viscol puternic la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, un Cod galben de intensificări ale vântului în întreaga ţară. Conform prognozei...

ANM: Atenţionări Cod galben de vânt şi ploi însemnate cantitativ în zone din 17 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe atenţionări Cod galben de intensificări ale vântului şi ploi...

ANM anunță vreme mai caldă în următoarele două săptămâni; probabilitatea de ploi creşte

Vremea se va încălzi considerabil în perioada următoare, la nivelul întregii ţări, iar valorile termice maxime ajung până la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole