marți, 24 mai, 2022
22.5 C
București

-

HomepageȘtiriPrognoza agrometeorologică pentru perioada 4 - 10 februarie 2022

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 4 – 10 februarie 2022

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6…8°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -1…13°C, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura minimă a aerului va oscila între -10…4°C, în majoritatea zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă.

Rezerva de umiditate a solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia și Dobrogea, izolat în sud-estul Moldovei.

Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, izolat nordul și nord-estul Munteniei, centrul Dobrogei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată și puternică.

Starea de vegetație a culturilor agricole

La începutul perioadei, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, la culturile de câmp se va menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării.

De asemenea, în ultimele zile ale intervalului vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative la culturile de toamnă din zonele sudice, datorită regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal.

Totodată, ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ la sol se va putea înregistra fenomenul de „descălţare” al plantelor.

Funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala în continuare fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol.

Pe ansamblu, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă semănate în epoca optimă va fi medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv.

Cultura de rapiţă se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, iar în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

La pomii fructiferi şi vița-de-vie se va continua stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile. Condiţiile  agrometeorologice  menționate  vor  fi  pe  ansamblu  favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, în aproape toată ţara.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive

Fără de fructe sănătoase de la bun început, nu...

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Sprijin pentru fermierii din UE de până la 100.000 euro

Comisia Europeană a propus vineri o măsură excepțională finanțată de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) pentru a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate