joi, 18 august, 2022
23.3 C
București

-

HomepageȘtiriPrognoza agrometeorologică până pe 06 ianuarie 2022

Prognoza agrometeorologică până pe 06 ianuarie 2022

În prima săptămână din an va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 0…11°C, mai ridicată cu 1…9°C comparativ cu normele climatologice, la nivelul întregului teritoriu.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 3…14°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului va oscila între -3…7°C în majoritatea zonelor agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț superficial la sol.

Se prognozează precipitații predominant sub formă de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

Rezerva de umiditate a solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Crișana, Muntenia și Dobrogea, izolat în sud-estul Moldovei.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei, izolat în nordul și nord-estul Munteniei, centrul Transilvaniei și al Dobrogei, sud-estul Crișanei.

Starea de vegetație a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomiviticole vor parcurge în continuare stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării.

De asemenea, datorită temperaturilor mai ridicate din aer, în zonele de câmpie, local, vor fi posibile reluări lente de vegetaţie, îndeosebi în culturile înfiinţate în perioada optimă.

Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). La cultura de rapiţă se va înregistra în continuare dezvoltarea aparatului foliar (7-13 frunze), starea de vegetaţie a plantelor fiind pe ansamblu medie şi slabă.

În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole se vor afla în starea de repaus vegetativ, acestea fiind bine adaptate condiţiilor de iernare.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi) vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate:

  • Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Administrarea îngrăşămintelor organice şi continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

Sursa: meteoromania.ro

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Spalierul la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar

Plantele de zmeur (Rubus idaeus) și mur (Rubus fruticosus)...

Semănatul rapiței de toamnă – top 7 cele mai frecvente greșeli

Rapița de toamnă necesită o îngrijire corespunzătoare începând de la pregătirea terenului și până la întreținerea culturii, astfel încât...

Reuters: Grâul şi porumbul s-au ieftinit după plecarea primei nave încărcată cu cereale din Ucraina

Cotaţiile futures la grâu şi porumb au scăzut luni la bursa de la Chicago, după ce prima navă încărcată...

MADR: Suprafeţele agricole calamitate se apropie de 352.000 de hectare

Suprafaţa totală afectată de secetă până în prezent se ridică la 351.700 hectare (ha) în 33 de judeţe, mai...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate