luni, 8 august, 2022
29.6 C
București

-

HomepageȘtiriPrognoza agrometeorologică în intervalul 8 - 14 iunie 2022

Prognoza agrometeorologică în intervalul 8 – 14 iunie 2022

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14…26°C în toate zonele de cultură, valori mai ridicate cu 1…5°C în raport cu mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 21…32°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului va oscila între 7…19°C, în cea mai mare parte a ţării.

Caracteristica agrometeorologică

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Moldova, Crișana și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia și Transilvania.

Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în cea mai mare parte a Banatului, local nordul și estul Olteniei, nordul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, vestul, centrul și sudul Munteniei, sud-vestul Dobrogei.

În cultura de porumb, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedolologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea, Moldova și Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, local nordul, nord-estul, estul și sudul Munteniei, sudul și estul Olteniei, nordul, vestul și nord-vestul Banatului, nord-vestul, centrul, sudul și izolat estul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe suprafețe extinse din Oltenia și Transilvania, local în nordul, nord-vestul, centrul, vestul și sudul Munteniei, izolat nord-estul Banatului și sud-estul Crișanei.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile agricole, ritmurile de creştere şi dezvoltare vor fi normale în aproape toată ţara şi chiar intensificate, datorită temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La orzul şi grâul de toamnă se vor continua înspicarea şi înflorirea (30-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-70%), în special în semănăturile efectuate în perioada optimă.

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa se va afla în fazele de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve (30-100%) în majoritatea zonelor de cultură, izolat fiind posibilă declanşarea maturităţii depline (10-30%), îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

La cultura de floarea-soarelui vor predomina formarea primei perechi de frunze (50-100%) şi înfrunzirea (10-16 frunze).

Funcţie de data semănatului, la porumb se va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată creşterea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (5-12 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va finaliza răsărirea (100%), plantele aflându-se la dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) şi îngroşarea axei hipocotile (10-40%).

Fenologic, cartoful se va afla la răsărire (90-100%), precum şi formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizare (30-100%), iar soiurile timpurii de consum îşi vor continua îmbobocirea şi înflorirea (10-100%).

Pomii fructiferi vor parcurge creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, în toate plantaţiile. Soiurile timpurii de cireş şi cais ajunse la maturitatea de consum se vor recolta în continuare.

Speciile viticole din majoritatea podgoriilor vor înregistra fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, iar în sudul, estul şi vestul ţării se vor semnala înflorirea şi formarea boabelor la soiurile timpurii.

În condiţiile agrometerologice menţionate, lucrările agricole de sezon (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfăşura în condiţii optime, în cea mai mare parte a ţării.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Creșterea răsadului – 19 greșeli cel mai frecvent făcute

Creșterea răsadurilor implică mai multe operațiuni ce nu pot...

Mixomatoza la iepuri – simptome si tratament

Mixomatoza este cea mai periculoasă boală care afectează iepurașii în această lună. Probabil, mulți vă întrebați de ce anume în...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Fermierii cer soluţii la Bruxelles pentru rezolvarea crizei cerealelor din porturile româneşti

Fermierii români solicită europarlamentarilor din Comisia de Agriculturi soluţii pentru rezolvarea crizei cerealelor din porturile româneşti, printre care subvenţii...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate