3.8 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriProducătorii de banane din Ecuador cer sprijin, ca urmare a colapsului vânzărilor...

Producătorii de banane din Ecuador cer sprijin, ca urmare a colapsului vânzărilor în Rusia şi Ucraina

Producătorii de banane din sud-vestul Ecuadorului au cerut sprijin de la Guvern pentru o eventuală criză în sector, determinată de un iminent colaps al vânzărilor în Rusia şi Ucraina, destinaţii pentru 25% din totalul exporturilor de fructe ale ţării, relatează agenţia EFE.

Comitetul Micilor Producători de Banane din provincia El Oro a solicitat ajutor de la Guvern „în contextul gravelor efecte şi al impactului social în sector” ale războiului din Ucraina.

Potrivit patronatului, săptămâna aceasta s-au pierdut circa 25.000 de locuri de muncă în sectorul producţiei de banane, o situaţie „devastatoare” pentru familiile legate de această industrie şi gravă pentru economia Ecuadorului, considerat unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume.

De aceea, Comitetul a făcut o solicitare Guvernului pentru a stabili împreună „acţiuni efective şi urgente pe termen scurt pentru a preveni şi a face faţă acestei crize iminente”.

Problemele de lichiditate şi, în special, scumpirea inputurilor agricole, ce provin în principal din Rusia, se adaugă suspendării exporturilor, a semnalat Lianne Zoeteweij, reprezentantă a Asociaţiei producătorilor din zona El Guabo.

„În prezent avem multe complicaţii ca şi sector de producţie, în special micii producători, care primesc o valoare minimă pentru fructe şi, cu toate acestea, trebuie să plătim taxe foarte mari”, a spus ea.

Zoeteweij, o femeie de afaceri de origine olandeză stabilită în Ecuador de peste 17 ani, a declarat pentru EFE că aproape 25% din totalul exporturilor de banane ale ţării merg spre Rusia.

În plus, ea a menţionat că 95% din fructele pe care le cumpără Rusia provin din Ecuador, de aceea impactul este direct, spre deosebire de cazul altor producători americani, precum Columbia şi Costa Rica, care au o prezenţă limitată pe această piaţă.

Patronatul a subliniat că cel puţin 765.000 de cutii cu banane sunt în risc de a nu fi exportate săptămâna aceasta deoarece cumpărătorii din Rusia nu le pot cumpăra din cauza deprecierii rublei.

Dacă asta se va întâmpla, creşte riscul de faliment al micilor producători din ţară, a adăugat experta, subliniind că efectul se va resimţi pe tot lanţul, mai ales că un volum important din inputurile pe care le utilizează sectorul provine din Rusia.

Rusia este principalul furnizor de îngrăşăminte, cu o cotă de 38% din piaţa mondială, şi, din cauza conflictului, o serie de transportatori au suspendat cursele şi unele porturi şi-au închis porţile din motive de securitate, a punctat ea.

În opinia lui Jose Molina, de la Cooperativa Oro Verde, sectorul bananelor are nevoie de credite pe termen lung de la banca publică, „ţinând cont de faptul că se anunţă o situaţie foarte critică”, deoarece preţurile îngrăşămintelor au crescut „cu peste 100%”.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Pelinul – cultura ce poate valorifica cele mai sărace soluri

Pelinul alb (Artemisia absinthium), utilizat pe larg în medicină...

Olt: Peste 5.800 de fermieri s-au înscris în programul Tomata. Cei mai mulţi producători, la Izbiceni

Peste 5.800 de legumicultori s-au înscris în programul Tomata pentru a primi sprijin financiar pentru cultivarea tomatelor în spaţii...

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important să se țină cont de mai multe particularități. Printre acestea...

Cum se construiește o seră (solar) din țevi de plastic

Să fie oare dificil de montat o seră din țeavă PVC? Nici pe departe, serele cu scheletul din plastic...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate