‹ adv ›
joi, 23 martie, 2023
8.1 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de banane din Ecuador cer sprijin, ca urmare a colapsului vânzărilor...

Producătorii de banane din Ecuador cer sprijin, ca urmare a colapsului vânzărilor în Rusia şi Ucraina

Producătorii de banane din sud-vestul Ecuadorului au cerut sprijin de la Guvern pentru o eventuală criză în sector, determinată de un iminent colaps al vânzărilor în Rusia şi Ucraina, destinaţii pentru 25% din totalul exporturilor de fructe ale ţării, relatează agenţia EFE.

Comitetul Micilor Producători de Banane din provincia El Oro a solicitat ajutor de la Guvern „în contextul gravelor efecte şi al impactului social în sector” ale războiului din Ucraina.

Potrivit patronatului, săptămâna aceasta s-au pierdut circa 25.000 de locuri de muncă în sectorul producţiei de banane, o situaţie „devastatoare” pentru familiile legate de această industrie şi gravă pentru economia Ecuadorului, considerat unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume.

De aceea, Comitetul a făcut o solicitare Guvernului pentru a stabili împreună „acţiuni efective şi urgente pe termen scurt pentru a preveni şi a face faţă acestei crize iminente”.

Problemele de lichiditate şi, în special, scumpirea inputurilor agricole, ce provin în principal din Rusia, se adaugă suspendării exporturilor, a semnalat Lianne Zoeteweij, reprezentantă a Asociaţiei producătorilor din zona El Guabo.

„În prezent avem multe complicaţii ca şi sector de producţie, în special micii producători, care primesc o valoare minimă pentru fructe şi, cu toate acestea, trebuie să plătim taxe foarte mari”, a spus ea.

Zoeteweij, o femeie de afaceri de origine olandeză stabilită în Ecuador de peste 17 ani, a declarat pentru EFE că aproape 25% din totalul exporturilor de banane ale ţării merg spre Rusia.

În plus, ea a menţionat că 95% din fructele pe care le cumpără Rusia provin din Ecuador, de aceea impactul este direct, spre deosebire de cazul altor producători americani, precum Columbia şi Costa Rica, care au o prezenţă limitată pe această piaţă.

Patronatul a subliniat că cel puţin 765.000 de cutii cu banane sunt în risc de a nu fi exportate săptămâna aceasta deoarece cumpărătorii din Rusia nu le pot cumpăra din cauza deprecierii rublei.

Dacă asta se va întâmpla, creşte riscul de faliment al micilor producători din ţară, a adăugat experta, subliniind că efectul se va resimţi pe tot lanţul, mai ales că un volum important din inputurile pe care le utilizează sectorul provine din Rusia.

Rusia este principalul furnizor de îngrăşăminte, cu o cotă de 38% din piaţa mondială, şi, din cauza conflictului, o serie de transportatori au suspendat cursele şi unele porturi şi-au închis porţile din motive de securitate, a punctat ea.

În opinia lui Jose Molina, de la Cooperativa Oro Verde, sectorul bananelor are nevoie de credite pe termen lung de la banca publică, „ţinând cont de faptul că se anunţă o situaţie foarte critică”, deoarece preţurile îngrăşămintelor au crescut „cu peste 100%”.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...

Utilizarea glifosatului în UE va fi prelungită până la 15 decembrie 2023

Utilizarea controversatului erbicid glifosat în Uniunea Europeană urmează să mai fie permisă încă un an, până la 15 decembrie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole