14.8 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProcedura de plată a impozitului pe vânzarea terenului extravilan - în vigoare

Procedura de plată a impozitului pe vânzarea terenului extravilan – în vigoare

OMFP nr. 883/2023 pentru aprobarea Procedurii privind calculul, încasarea şi plata impozitului, precum şi obligaţiile declarative stabilite în condiţiile art. 42 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului este în vigoare de la 02 februarie 2023.

Prin art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan așa cum a fost modificată prin OUG nr. 104/2022 s-a instituit obligația plății unui impozit de 80% din câștigul rezultat din vânzarea de terenuri agricole situate în extravilanul unei localități dacă înstrăinarea se realizează într-o perioadă mai scurtă de 8 ani față de data dobândirii terenurilor.

O procedură similară de impozitare se aplică la înstrăinarea părților sociale și acțiunilor la societăți ce dețin terenuri situate în extravilanul unei localități, iar vânzarea titlurilor de participație se realizează înainte de trecerea unei perioade de 8 ani de la dobândirea terenurilor, iar acestea au o pondere mai mare de 25% din totalul activelor imobilizate corporale de natura terenurilor și construcțiilor.

Prin OMFP nr. 883/2023 a fost adoptată procedura efectivă de calcul, declarare și plată a impozitului.

Astfel, impozitul se calculează și se încasează de notarul public înainte de autentificarea contractului de vânzare-cumpărare, iar cabinetele notariale vor plăti la buget acest impozit până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost încasat. Impozitul se declară prin Formularul 100 – declarație privind obligațiile la bugetul de stat.

Baza de calcul a impozitului se determină ca diferență pozitivă între prețul vânzării și valoarea terenului regăsite în catalogul utilizat de camerele notarilor publici în vigoare la data dobândirii terenurilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Şeful ANPC: Furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice; reprezintă o practică înşelătoare

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu,...
‹ adv ›

Târg de promovare a produselor agroalimentare românești la MADR

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul...

MADR anunță publicarea Ghidului Solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole