‹ adv ›
miercuri, 29 martie, 2023
0.8 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriProcedura de plată a impozitului pe vânzarea terenului extravilan - în vigoare

Procedura de plată a impozitului pe vânzarea terenului extravilan – în vigoare

OMFP nr. 883/2023 pentru aprobarea Procedurii privind calculul, încasarea şi plata impozitului, precum şi obligaţiile declarative stabilite în condiţiile art. 42 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului este în vigoare de la 02 februarie 2023.

Prin art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan așa cum a fost modificată prin OUG nr. 104/2022 s-a instituit obligația plății unui impozit de 80% din câștigul rezultat din vânzarea de terenuri agricole situate în extravilanul unei localități dacă înstrăinarea se realizează într-o perioadă mai scurtă de 8 ani față de data dobândirii terenurilor.

O procedură similară de impozitare se aplică la înstrăinarea părților sociale și acțiunilor la societăți ce dețin terenuri situate în extravilanul unei localități, iar vânzarea titlurilor de participație se realizează înainte de trecerea unei perioade de 8 ani de la dobândirea terenurilor, iar acestea au o pondere mai mare de 25% din totalul activelor imobilizate corporale de natura terenurilor și construcțiilor.

Prin OMFP nr. 883/2023 a fost adoptată procedura efectivă de calcul, declarare și plată a impozitului.

Astfel, impozitul se calculează și se încasează de notarul public înainte de autentificarea contractului de vânzare-cumpărare, iar cabinetele notariale vor plăti la buget acest impozit până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost încasat. Impozitul se declară prin Formularul 100 – declarație privind obligațiile la bugetul de stat.

Baza de calcul a impozitului se determină ca diferență pozitivă între prețul vânzării și valoarea terenului regăsite în catalogul utilizat de camerele notarilor publici în vigoare la data dobândirii terenurilor.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Profiturile marilor producători de carne şi lactate vor fi afectate de schimbările climatice

40 dintre cei mai mari producători mondiali de alimente...
‹ adv ›

Buzău: Proiect de extindere a canalului de irigaţii Siret-Bărăgan

Preşedintele Asociaţiei Prosanterra Buzău, Petrică Marin, unul dintre inginerii care au pus bazele Canalului de irigaţii Siret-Bărăgan, propune o...

Tulcea: Aproximativ 100 de oi au murit într-un incendiu în apropiere de oraşul Măcin

Aproximativ 100 de oi au murit, marţi dimineaţa, într-un incendiu izbucnit la o stână din apropierea oraşului tulcean Măcin,...

Iepuri Uriaș Gri German – descriere, întreținere, furajare

Rasa de iepuri Uriaș Gri German este răspândită în regiunea noastră și iubită de fermieri, datorită dimensiunilor corporale impunătoare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole