16.8 C
București
duminică, 1 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPrimul sistem de energie fotovoltaică plutitor va fi construit pe lacul de...

Primul sistem de energie fotovoltaică plutitor va fi construit pe lacul de liniştire Grebla, cu o investiţie de 1,36 milioane de euro

TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, a început construcţia, pe lacul de liniştire Grebla, a primului sistem de energie fotovoltaică plutitor, ce va genera mai bine de 1 milion KW/an şi o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de peste 300 tone CO2 anual.

Valoarea investiţiei este de 1,36 milioane de euro, TMK Hydroenergy Power beneficiind de un grant Innovation Norway pentru a acoperi o parte din cheltuieli.

„Au început lucrările pentru „Grebla Lake – Floating Solar Power Plant”. TMK Hydroenergy Power, împreună cu Innovation Norway, susţine energia viitorului, prin implementarea unui proiect unic în România. Proiectul centralei fotovoltaice de pe lacul de liniştire Grebla aduce energia viitorului mai aproape, prin dezvoltarea primului sistem de energie fotovoltaică plutitor de 1000 kW. Astfel, punem în valoare sinergia dintre soare, apă şi infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România”, se arată într-un comunicat al CEZ România.

Proiectul îşi propune să dispună de corpul de apă neutilizat în prezent al lacului de liniştire Grebla, cu o suprafaţă de aproximativ 30.000 metri pătraţi. Energia produsă va acoperi parţial consumul intern de energie electrică al TMK Hydroenergy Power.

De asemenea, producerea de energie cu ajutorul soarelui va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care va totaliza peste 332,622 tone CO2 pe an.

Valoarea totală a proiectului este de 1,364 milioane de euro, din care 131.950 euro reprezintă valoarea neeligibilă, iar valoarea totală eligibilă este de 1,232 milioane de euro, din care 737.500 euro reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă.

Până în prezent, au fost livrate panourile fotovoltaice, împreună cu flotoarele şi echipamentele conexe acestora şi au fost derulate etapele preliminarii pentru începerea lucrărilor de montare a panourilor fotovoltaice.

În următoarele săptămâni se va realiza: asamblarea flotoarelor (sistemelor plutitoare), instalarea panourilor fotovoltaice, executarea lucrărilor de conexiune şi integrarea centralei fotovoltaice plutitoare în sistemul existent.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

12 contracte de finanţare – semnate în cadrul măsurii privind investiţiile în capacităţi de producere a energiei regenerabile

Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, a semnat, vineri, încă zece...
‹ adv ›

EPG propune o revizuire a ţintei asumate de România privind capacităţile eoliene offshore instalate

Asociaţia Energy Policy Group (EPG) propune o revizuire în sus a ţintei asumate de România privind capacităţile eoliene offshore...

Bodea: Digitalizarea infrastructurii energetice este un subiect strâns legat de adopţia a cât mai multă energie verde

Digitalizarea infrastructurii energetice este strâns legată de adopţia a cât mai multă energie verde, în contextul în care caracterul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole