17.7 C
București
duminică, 28 mai, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPeste 15 mii de raţe eutanasiate în Cehia după descoperirea unui focar...

Peste 15 mii de raţe eutanasiate în Cehia după descoperirea unui focar de gripă aviară

Veterinarii din Cehia au început operaţiunile de eutanasiere a peste 15.000 de raţe la o fermă din sudul ţării, unde a fost descoperit un focar de gripă aviară H5N1, a anunţat luni agenţia de presă CTK, preluată de Reuters.

Virusul H5N1 a fost identificată la o fermă din oraşul Frahelz, la 139 de kilometri de capitala Praga, unde anterior erau 22.000 de raţe, dar aproximativ 7.000 de raţe au decedat săptămâna trecută din cauza gripei aviare, a precizat CTK.

„Aceasta demonstrează cât de agresiv este virusul şi cât de rapid se răspândeşte boala”, a declarat responsabilul regional al Autorităţii sanitar veterinare din Cehia, Frantisek Kouba.

Cel mai probabil raţele au contractat virusul de la păsările sălbatice. O zonă de protecţie de trei kilometri în jurul fermei precum şi o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri din jurul fermei unde a fost identificat virusul.

Săptămâna trecută şi Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat descoperirea unui caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o fermă de gâşte din judeţul Bekes din sud-estul Ungariei, în apropiere de graniţa cu România. NEBIH a adăugat că toate cele 3.080 de gâşte de la ferma respectivă au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea virusului.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Franţa confirmă demararea vaccinării împotriva gripei aviare după rezultatele favorabile ale testelor

Autorităţile franceze au confirmat că intenţionează să demareze, la...
‹ adv ›

Gripa aviară: Brazilia declară urgenţă sanitară în toată ţara

Ministerul brazilian al Agriculturii a declarat „urgenţă sanitară” în toată ţara, principalul exportator mondial de păsări de curte, după...

OIE face un apel pentru vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare pentru a evita pandemia

Guvernele ar trebui să se gândească la vaccinarea efectivelor de păsări împotriva gripei aviare pentru a evita situaţia în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole