joi, 19 mai, 2022
10.1 C
București

-

HomepageȘtiriPesta porcină: 401 focare active la nivel naţional

Pesta porcină: 401 focare active la nivel naţional

Un număr de 401 focare de pestă porcină africană (PPA) erau active joi la nivel naţional, dintre acestea 5 focare fiind în exploataţii comerciale şi 5 focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit informaţiilor publicate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În aceste focare active există un număr de 53.542 de porcine.

De vineri, 6 august, până joi, 12 august, au fost înregistrate 97 de focare noi de PPA: 33 de focare în judeţul Teleorman, 22 de focare în judeţul Ialomiţa, 6 focare în judeţul Buzău, 5 focare în judeţul Vrancea, câte 3 focare în judeţele Arad şi Brăila, câte 2 focare în judeţele Bihor, Cluj, Dâmboviţa, Olt, Sibiu şi Timiş, şi câte un focar în judeţele Argeş, Braşov, Constanţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Tulcea şi Vaslui.

În aceeaşi perioadă au fost stinse 29 de focare de PPA, dintre care 26 de focare din judeţul Bihor, două focare din judeţul Sălaj şi un focar din judeţul Mureş.

Începând din 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.274 focare de pestă porcină africană.

Totodată, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România (31 iulie 2017) şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.832 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe.

În intervalul vineri, 6 august, – joi, 12 august, au fost înregistrate 3 cazuri noi de PPA la mistreţi, astfel: un caz în judeţul Cluj – mistreţ găsit mort; un caz în judeţul Mureş – mistreţ vânat; un caz în judeţul Hunedoara – mistreţ vânat.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA.

Sursa foto: alltech.com

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la cireș – scheme și perioade recomandate

Cultura cireșului este una dintre sâmburoasele destul de pretențioase...

Se desfășoară RALF 2022 Romanian Agriculture Leadership Forum

RALF este primul eveniment din România dedicat marilor fermieri și liderilor din agricultură, care prezintă anual la București bune...

Olt: Numărul fermierilor înscrişi în programul pentru usturoi, aproape dublu faţă de anul trecut

Numărul fermierilor din judeţul Olt înscrişi în acest an în programul de susţinere a producţiei de usturoi este aproape...

Directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, la cea de a 51-a Conferință a Directorilor Agențiilor de Plăți din Uniunea Europeană

Adrian Pintea, directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, în Franța, la cea de a 51-a Conferință a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate