9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriOros: Proiect de finanţare cu 30 milioane de euro prin PNRR

Oros: Proiect de finanţare cu 30 milioane de euro prin PNRR

spot_img

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, vineri, la Buzău, că a fost depus un proiect de finanţare a investiţiilor la Banca de gene Buzău prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Am prins în bugetul pe anul acesta finanţarea demarării acestui proiect al Băncii de gene de la Buzău, am alocat 3 milioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător Costel Vânătoru să poată să îşi formeze o echipă anul acesta de 12 cercetători cu care să fundamenteze strategia şi viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare împreună tot cu domnia sa, de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze şi în investiţie. Investiţiile, discutăm aici de o sumă considerabilă, speranţa noastră e să vină din PNRR”, a afirmat Oros.

Cercetătorul Costel Vânătoru, cel desemnat să se ocupe de Banca de Gene de la Buzău, a precizat că acest obiectiv strategic are nevoie urgentă de investiţii şi trebuie obţinută acreditarea sa.

„Urmează studiul de fezabilitate, urmează construirea băncii cu laboratoarele specifice, acreditarea băncii, pentru că trebuie să ştiţi că România nu are în acest moment nicio bancă de gene acreditată (…). De aceea, avem nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată şi să funcţioneze după standardele şi normele care sunt în vigoare. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de resurse şi credem că proiectul pe care l-am depus pe PNRR va fi acceptat în forma pe care noi am depus-o şi vom putea primi aceşti bani europeni pentru acest obiectiv”, a precizat cercetătorul Costel Vânătoru.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PNL, Ludovic Orban, a subliniat importanţa Băncii de gene de la Buzău.

„Am ajuns ca seminţele, deşi România era o ţară care avea o cercetare avansată în privinţa seminţelor, mai ales pe zona legumicultură, să fie din import. Vă daţi seama, cheltuim, pe estimări, peste 2 miliarde de euro pentru seminţe, în condiţiile în care noi avem capacitatea de a dezvolta în acest domeniu. Obiectivul nostru este acela de a încuraja ca orice se poate face în România să se facă în România. Iar noi nu trebuie să facem ceva în România în materie de seminţe, în primul rând trebuie să conservăm ceea ce avem, într-o bancă de gene, iar ulterior să dezvoltăm un sistem de valorificare, astfel încât să permitem producătorilor români să poată să achiziţioneze seminţe româneşti certificate”, a spus Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au fost prezenţi, vineri, în Buzău. În programul vizitei a fost o deplasare la Banca de Resurse Genetice Vegetale, precum şi o întâlnire cu oameni de afaceri din Buzău şi o deplasare la Green Tech, companie din industria reciclării maselor plastice.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină reducerea utilizării pesticidelor

Fermierii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină amendamentele din strategia "Farm to Fork" (F2F)...
- adv -spot_img

Peste 8.700 de femei au beneficiat de măsuri de investiţii sprijinite prin PNDR 2020

Numărul femeilor beneficiari ai măsurilor de investiţii sprijinite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) este de...

Corteva a premiat câștigătoarele programului TalentA, sezonul 2021

Cel de-al doilea sezon al programului TalentA, dezvoltat de Corteva Agriscience, și-a aflat câștigătoarele. Festivitatea de premiere a avut...

Noi pe Facebook

De citit

Adrian Oros anunţă că va rămâne în Guvern

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, va reveni asupra...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției