5.4 C
București
marți, 26 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriOros a apreciat colaborarea cu Primăria Oradea pentru reabilitarea Oficiului Fitosanitar judeţean

Oros a apreciat colaborarea cu Primăria Oradea pentru reabilitarea Oficiului Fitosanitar judeţean

spot_img

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a participat vineri la inaugurarea Oficiului Fitosanitar Judeţean Bihor, reabilitat de Primăria Oradea cu 1,1 milioane de lei.

Potrivit primarului orădean Florin Birta, Ministerul Agriculturii a transferat, în cursul anului 2020, în domeniul public al municipiului Oradea mai multe terenuri şi imobile, pe care primăria locală intenţionează să le folosească în beneficiul oraşului.

“În schimbul acestor transferuri, noi ne-am asumat să reabilităm această clădire proprietate a Primăriei Oradea, unde am investit un 1,1 milioane de lei”, a precizat Birta.

Ministrul Agriculturii a subliniat că ambele părţi au avut de câştigat în acest parteneriat.

“A fost o colaborare win-win în care am câştigat şi noi, Ministerul Agriculturii, având un sediu nou pentru Oficiul Fitosanitar, care să corespundă tuturor standardelor, iar primăria să beneficieze de acele imobile cu care nu prea aveam ce face. Sigur că acesta a fost doar unul dintre motivele pentru care mă aflu la Oradea. Am vrut să mă întâlnesc şi cu fermierii şi cu instituţiile subordonate şi care se află în coordonarea Ministerului Agriculturi pentru că anul acesta este un an mai deosebit”, a declarat ministrul Oros.

El a precizat că se finalizează Programul Naţional Strategic, ce va începe practic din anul 2023, dar că în aceste zile se lansează Programul Naţional de Tranziţie, care are o valoare de 6,2 miliarde de euro, din care 3 miliarde sunt plăţile directe pentru doi ani prin APIA, iar alte 3,2 miliarde de euro sunt măsuri de sprijin în investiţii în agricultură.

Ministrul Oros a menţionat ca priorităţi, în aceste măsuri, finanţarea cu aproape un miliard de euro a activităţilor de depozitare şi procesare, instalarea tinerilor fermieri, activităţile non-agricole, fondurile pentru GAL-uri, pentru autorităţile publice locale, precum şi pentru cooperative şi formarea lanţurilor alimentare.

“36% din bani, obligatoriu, trebuie alocaţi măsurilor de agromediu, de agricultură ecologică, zonele cu constrângeri naturale şi bunăstarea animalelor. Cam aceasta este structura bugetului pentru măsurile pe care le-am lansat încă de la sfârşitul lunii iulie. În perioada lunii august vom lansa Măsurile 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, măsurile forfetare, iar în septembrie vom lansa măsurile legate de investiţii. În aşa fel încât fermierii să fie în cunoştinţă de cauză, ele să stea în dezbatere publică cel puţin o lună jumătate şi să aibă dosarele pregătite ca să acceseze foarte repede sumele pe care le-am alocat”, a afirmat ministrul Oros.

Ministrul Agriculturii a efectuat vineri o vizită de lucru în judeţul Bihor. El a fost însoţit de directorul general al Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Florentin Milea, de prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, oficialităţi judeţene şi locale.

După o şedinţă de lucru cu serviciile publice deconcentrate din judeţul Bihor, aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul a avut o întâlnire cu reprezentanţi fermierilor din judeţ, urmate de inaugurarea noului sediu al Oficiului Fitosanitar Judeţean Bihor.

Sursa foto: a1.ro

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Asigurarea producţiei de proteine furajere în regiunea celor Trei Mări, principalul subiect al Summit-ului miniştrilor Agriculturii de la Cracovia

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, participă la Summit-ul miniştrilor Agriculturii de la Cracovia, care are ca principal subiect...
- adv -spot_img

Focul bacterian sau motivul de ce pomii de măr, păr se usucă

Focul bacterian (Erwinia amylovora) este una dintre bolile cele mai periculoase, în special pentru măr, păr și gutui. Aceasta se răspândește...

Vreme mai rece decât normalul perioadei

Meteorologii estimează o vreme rece în următoarele zile, cu valori termice la nivel naţional sub mediile multianuale, însă vremea...

Noi pe Facebook

De citit

Oros participă la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, de la Cracovia

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, participă...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției