1.4 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriOPEC reduce estimările privind cererea globală de petrol din cauza provocărilor economice...

OPEC reduce estimările privind cererea globală de petrol din cauza provocărilor economice sporite

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a înrăutăţit luni estimările sale privind cererea globală de petrol în 2022, pentru a cincea oară din aprilie, şi a revizuit în scădere şi previziunile pentru 2023, citând provocările economice sporite, inclusiv inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor, transmite Reuters.

Conform raportului lunar al OPEC, cererea de petrol în 2022 va creşte cu 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), sau 2,6%, în scădere cu 100.000 bpd faţă de prognoza precedentă.

„Economia mondială a intrat într-o perioadă de incertitudini semnificative şi dificultăţi sporite, în trimestrul patru din 2022. Riscurile de evoluţie negative sunt cauzate de inflaţia ridicată, înăsprirea politicii monetare de către marile bănci centrale, nivelul ridicat al datoriei suverane în multe regiuni, înăsprirea pieţei forţei de muncă şi perturbările persistente din lanţurile de aprovizionare”, apreciază Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.

Este ultimul raport înaintea reuniunii din 4 decembrie în care se va stabili politica Grupului OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei.

În 5 octombrie, Grupul OPEC+ a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa este tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor.

În 2023, OPEC se aşteaptă la majorarea cererii de petrol cu 2,24 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 100.000 bpd faţă de prognoza precedentă.

Deşi riscurile indică evoluţii negative, există şi potenţial de creştere.

„Acesta ar putea veni din mai multe surse. În special, inflaţia ar putea fi afectată pozitiv de orice soluţionare a situaţiei geopolitice din Europa de Est, permiţând o reducere a înăspririi politicii monetare”, susţine Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

00:03:02

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața...

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul...

Cum apreciem caracteristicile solului fără dispozitive – 6 metode

Una dintre metodele științifice prin care se pot afla informații despre structura și compoziția chimică a solului este cartarea...

Creșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă

Recolta bogată de varză depinde în mare măsură de calitatea răsadurilor pe care le utilizăm. Câteva sfaturi despre cum...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate