14.8 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMMAP: Legislaţia privind poluarea cu nitraţi proveniţi din agricultură este mai uşor...

MMAP: Legislaţia privind poluarea cu nitraţi proveniţi din agricultură este mai uşor de aplicat

Legislaţia privind poluarea cu nitraţi proveniţi din agricultură este mai uşor de aplicat, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului, care au transmis că Hotărârea de Guvern nr. 964/2000, prin care Directiva „Nitraţi” a Comisiei Europene este transpusă în legislaţia internă din România, a suferit modificări substanţiale.

Acestea au intrat în vigoare din data de 4 iunie 2021, odată cu publicarea HG 587/2021 în Monitorul Oficial.

„Cea mai importantă modificare, în ceea ce îi priveşte pe fermieri, se referă la obligaţiile legale ale acestora, care sunt acum cuprinse în Programul de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole (Programul de acţiune). Până la modificarea adusă de această Hotărâre de Guvern, prevederile obligatorii erau cuprinse în Codul de bune practici agricole. Prin separarea normelor obligatorii de recomandări se simplifică textul legislativ şi, pe cale de consecinţă, se uşurează înţelegerea şi aplicarea prevederilor legale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Totodată, Codul de bune practici agricole a devenit un document consultativ pentru fermieri.

Reprezentanţii MMAP atrag atenţia că aplicarea de agricultori în mod voluntar nu se referă şi la acele măsuri care sunt cuprinse şi în Programul de acţiune, acestea din urmă fiind obligatorii.

„Pentru a fi eficienţi în eforturile noastre de a diminua poluarea apelor cu nitraţii proveniţi din surse agricole, am venit în întâmpinarea fermierilor cu această simplificare a normelor obligatorii. Programul de acţiune este un document clar şi succint, a cărui respectare asigură atingerea obiectivelor în ceea ce priveşte reducerea poluării cu nitraţi a apelor subterane şi de suprafaţă. Totodată, Codul de bune practici agricole rămâne un document important, întrucât conţine multe recomandări de bune practici, foarte utile celor care vor să facă o agricultură profitabilă şi care este conformă cu prevederile legale în domeniu”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Vasile Panaite.

Obiectivele Planului de acţiune, conform textului legal, sunt două şi anume reducerea poluării apelor provocate sau induse de nitraţii proveniţi din surse agricole şi prevenirea oricărei noi poluări de acest tip.

Planul de acţiune stabileşte, între altele, prevederile care trebuie incluse în Programul de acţiune şi în Codul de bune practici agricole, printre care perioadele de interdicţie a aplicării îngrăşămintelor, condiţii de aplicare a îngrăşămintelor pe diverse terenuri, capacitatea şi construcţia spaţiilor de stocare a îngrăşămintelor de origine animală, tehnologiile şi procedurile de aplicare a îngrăşămintelor de origine animală pe terenuri şi altele.

O altă prevedere din Planul de acţiune arată că, pe lângă întocmirea Codului de bune practici agricole, Comisia pentru aplicarea Planului de acţiune poate elabora şi un program care prevede instruirea şi informarea fermierilor în vederea promovării punerii în aplicare a Codului de bune practici agricole, dacă acest lucru este considerat necesar. 

Sursa foto: blog.aquacarpatica.com

  • Citește despre ->
  • MMAP
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fechet: SUMAL va beneficia de servicii de analiză în timp real, bazate pe Inteligenţa Artificială

Ministerul Mediului va apela la servicii bazate pe Inteligenţa...
‹ adv ›

Ministrul Mediului: În Sahara Olteniei, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile

Sahara Olteniei pierde anual 1.000 de hectare de terenuri arabile, iar acest lucru nu poate fi combătut decât prin...

Strategia pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră a fost aprobată

Strategia pe Termen Lung (STL) a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care are ca...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole