6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Chesnoiu, discuții cu apicultorii pe tema neonicotinoidelor

Ministrul Chesnoiu, discuții cu apicultorii pe tema neonicotinoidelor

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian CHESNOIU, s-a întâlnit în data de 16 decembrie 2021 cu o serie de reprezentanți ai asociațiilor din sectorul apicol.

Printre temele abordate în cadrul discuției, s-au aflat măsurile de sprijin pentru sectorul apicol și utilizarea de către fermieri a neonicotinoidelor în tratarea semințelor pentru culturile de primăvară.  

”Identificăm soluții de sprijin pentru a crea un echilibru între toate sectoarele din agricultură. Cunosc importanța apiculturii românești și îmi doresc să construim politici agricole viabile pentru apicultură. Mi-am propus să instituim o serie de măsuri pentru creșterea suprafețelor cultivate cu specii melifere, pentru a genera noi spații pe care apicultorii să le aibă la dispoziție când merg cu albinele în pastoral”, a declarat ministrul CHESNOIU.

O altă temă de discuție a vizat solicitarea venită din partea fermierilor din sectorul vegetal de utilizare a neonicotinoidelor în tratarea semințelor la culturile de primăvară (porumb și floarea-soarelui), având în vedere discuțiile din spațiul public cu privire la posibilul impact al acestor tratamente asupra albinelor.

Reprezentanții a două dintre cele trei asociații participante la discuții au afirmat că nu există studii științifice care să demonstreze existența unei legături directe între scăderea randamentului familiilor de albine și tratamentul cu neonicotinoide în culturile de primăvară.

În acest context, ministrul Adrian CHESNOIU a venit cu o propunere concretă: „Consider că ar fi util ca în perioada următoare să identificați trei apicultori dispuși să realizeze un proiect pilot pe o perioadă de trei ani, prin care aceștia să meargă în pastoral cu familiile de albine la culturile tratate, pentru a se verifica concret efectele neonicotinoidelor asupra albinelor. În felul acesta am putea avea o imagine relevantă asupra acestui aspect controversat, astfel încât pe viitor să putem acționa în consecință”. 

Reprezentanții sectorului apicol au apreciat deschiderea spre dialog a ministrului și faptul că acesta își manifestă susținerea obiectivă față de toate sectoarele din agricultură.

Sursa: madr.ro

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi...
‹ adv ›

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole