3.8 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriMinistrul Agriculturii: 19 obiective din sistemul de irigaţii sunt finalizate, 31 de...

Ministrul Agriculturii: 19 obiective din sistemul de irigaţii sunt finalizate, 31 de obiective sunt în execuţie

Infrastructura principală de irigaţii cuprinde la această dată 19 obiective finalizate, 31 de obiective în execuţie şi 47 de obiective în diferite faze de proiectare, potrivit unei prezentări realizate joi de ministrul Agriculturii, Petrea Daea.

„Legea 136 din 2022 (pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare, n.r.) prevede foarte clar realizarea sistemului de irigaţii până în 2027 cu o sumă prevăzută de 1,5 miliarde (de euro n.r.) pentru a realiza funcţionalitatea sistemului pe o suprafaţă de 2,6 milioane de hectare. Urmare a acestei legi, în Ministerul Agriculturii, în aceste zile, am lucrat zi şi noapte pentru a pune la punct actul normativ pentru aprobarea programului efectiv. Aceasta este prevederea legii, dar hotărârea de guvern stabileşte exact care sunt obiectivele, stabileşte exact care sunt termenele, stabileşte exact care sunt locaţiile obiectivelor respective. De ce am făcut acest lucru şi de ce facem acest lucru şi vi-l prezentăm dumneavoastră? Ca să nu se mai discute niciodată că în Ministerul Agriculturii nu există un concept de abordare. Există şi el trebuie materializat. Materializat prin executarea lucrărilor specifice acestui domeniu în fiecare moment şi în fiecare an şi în fiecare perioadă indiferent cine este la comanda Ministerului Agriculturii. Noi am socotit necesar şi cel ce vă vorbeşte acum a socotit necesar să pună în pagina juridică paşii pe care trebuie să-i facem pentru realizarea obiectivelor atât de necesare în agricultura ţării ştiind că este obiectivul numărul 1 al României”, a spus Petre Daea într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că Legea 136 din 2022 stabileşte foarte clar ce trebuie făcut în perspectiva anului 2027 în sistemul de irigaţii.

Potrivit ministrului Agriculturii, Hotărârea de guvern pentru aprobarea Programului Naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România stabileşte că până în 2027 trebuie realizate 155 de amenajări, Canalul Siret Bărăgan etapa I, până la km 23+372, şi este pentru prima dată când se introduce în program reabilitarea sistemului de desecare.

„Care este stadiul la această dată? 19 obiective sunt finalizate, 31 de obiective sunt în execuţie şi sunt 47 de obiective în diferite faze de proiectare. Noi ştim exact acum şi o să vă prezentăm în ce stadiu se află fiecare obiectiv în aşa fel încât pe de o parte fermierii să cunoască ce structură de culturi pun în perimetrele irigabile întrucât suntem obligaţi prin natura lucrurilor să executăm lucrări de investiţii şi în acelaşi timp să şi irigăm”, a explicat Petre Daea.

El a menţionat că din cele 31 de obiective care sunt în execuţie, 19 se vor finaliza în 2022, 9 în 2023, iar altele în 2025.

„Este pentru prima dată când există un asemenea document în Ministerul Agriculturii, este pentru prima dată când pun la dipoziţia opiniei publice tot ce înseamnă actul cunoaşterii în sistemele de irigaţii în aşa fel încât să nu avem interpretări, să nu ne pierdem timpul cu întrebarea dar unde? Aici. Când? Iată. De unde bani? De aici. În ce perioadă? Şi răspunsul este foarte clar”, a afirmat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a precizat că pentru 47 de obiective au început procedurile de desfăşurare metodologică a investiţiei ca atare, arătând, în context, că o investiţie are o perioadă de pregătire metodologică prevăzută de lege şi are o perioadă de execuţie efectivă.

Şeful de la Agricultură a subliniat că, dacă sunt adunate obiectivele realizate şi cele aflate în fază finală de execuţie sau în diverse faze de execuţie se poate concluziona că, între 155 cât este obiectivul prevăzut în lege şi cele prezentate, mai sunt de realizat 58 de obiective de investiţii noi care se află în diferite faze.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Nu plantați livezi fără a realiza analiza solului

Analiza solului realizată înainte de plantarea livezilor este una...

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important să se țină cont de mai multe particularități. Printre acestea...

Argentina prelungeşte interdicţia exportului de carne de vită

Autorităţile din Argentina au prelungit luni, până la finele lui 2023, o interdicţie privind exportul anumitor sortimente de carne...

Rinita la iepuri – cauzele apariției și prevenire

Rinita la iepuri este o inflamație a mucoasei nazale, a spațiilor umplute cu aer care înconjoară sinusul sau cavitatea...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate