13.5 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMiniştrii europeni ai Agriculturii reafirmă necesitatea unei noi abordări privind protecţia albinelor

Miniştrii europeni ai Agriculturii reafirmă necesitatea unei noi abordări privind protecţia albinelor

Miniştrii europeni ai Agriculturii au convenit, luni, asupra necesităţii de a stabili un obiectiv specific de protejare a albinelor melifere împotriva pesticidelor, informează un comunicat de presă al Consiliului European.

Statele membre au luat în considerare orientările furnizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), subliniind o nouă abordare privind evaluarea impactului pesticidelor asupra populaţiilor de albine melifere. Această abordare ar stabili reducerea maximă a dimensiunii coloniilor la 10% în întreaga UE.

Miniştrii au convenit asupra necesităţii de a ridica nivelul de ambiţie al UE în ceea ce priveşte protecţia albinelor melifere, asigurând, în acelaşi timp, fezabilitatea punerii în aplicare a măsurilor de către statele membre.

„Consiliul a făcut un pas important în direcţia stabilirii unui obiectiv specific de protecţie a albinelor melifere. Albinele melifere nu sunt doar o parte vitală a ecosistemelor noastre, dar ele contribuie, de asemenea, la asigurarea unui viitor durabil pentru agricultură prin polenizarea culturilor agricole. Suntem încrezători că schimbul de opinii efectuat astăzi de către miniştri va conduce la introducerea unor măsuri la nivelul UE pentru protejarea populaţiilor de albine melifere împotriva efectelor pesticidelor”, a declarat Maria do Ceu Antunes, ministrul Agriculturii din Portugalia.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), albinele polenizează 71 din cele 100 de specii de culturi agricole care furnizează 90% din hrana mondială.

Cu toate acestea, numărul albinelor a scăzut drastic în ultimele două decenii. Utilizarea pesticidelor a fost identificată ca fiind un factor potenţial al acestui declin.

Conform dreptului UE, pesticidele pot fi utilizate în agricultură numai dacă o evaluare cuprinzătoare a riscurilor demonstrează că o astfel de utilizare nu va dăuna sănătăţii umane sau animale şi nu va provoca niveluri inacceptabile de daune mediului.

Nivelurile actuale de risc se bazează pe documentul de orientare privind ecotoxicologia terestră, elaborat de Comisia Europeană în 2002.

În martie 2019, Comisia Europeană a solicitat EFSA să efectueze o revizuire a documentului său de orientare din 2013 privind albinele.

În contextul acestei revizuiri, majoritatea statelor membre şi-a exprimat preferinţa pentru o abordare a evaluării riscurilor care ia în considerare variabilitatea naturală a dimensiunilor coloniilor de albine melifere.

Acestea au subliniat, de asemenea, necesitatea ca punerea în aplicare a noi obiective privind dimensiunea coloniilor trebuie să fie fezabilă.

Sursa foto: pxhere.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Parlamentul European votează pentru indicarea pe etichete a originii mierii

Parlamentul European a votat miercuri seara în favoarea unor...
‹ adv ›

Satu Mare: Sute de familii de albine moarte într-o comună, din cauza unor tratamente la rapiţă

Sute de familii de albine din comuna Sătmăreanul Beltiug au murit sau au fost afectate ca urma a unor...

Preşedintele ACA: Valorificarea produselor apicole în ultimii doi ani a cunoscut o scădere drastică

Valorificarea produselor apicole a cunoscut în ultimii doi ani o scădere drastică, în condiţiile în care costurile de producţie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole