joi, 18 august, 2022
24.3 C
București

-

HomepageȘtiriMinisterul Agriculturii obţine la rectificare un plus de 204 milioane de lei...

Ministerul Agriculturii obţine la rectificare un plus de 204 milioane de lei la capitolul „Subvenţii”

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a obţinut 204 milioane de lei la rectificare pentru plata subvenţiei la motorină aferentă trimestrului al treilea din acest an şi pentru plăţile necesare ajutorului de stat în sectorul de creştere a animalelor, a anunţat vineri MADR.

În Şedinţa Guvernului din data de 26 noiembrie 2021 a fost aprobată rectificarea bugetului MADR, care presupune disponibilizarea şi redistribuirea unor resurse financiare excedentare identificate în bugetul MADR pe anul 2021.

Principalele acţiuni beneficiare ale sumelor redistribuite sunt cele corespunzătoare subvenţionării accizei motorinei utilizate în agricultură în trimestrul trei al anului curent (174 milioane de lei), precum şi ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor constând în decontarea cheltuielilor aferente conducerii registrelor genealogice şi a controlului oficial al producţiei (30 milioane de lei).

„Am cerut ca sumele prevăzute pentru plata subvenţiei la acciza pentru motorină, aferentă trimestrului al treilea din acest an, să fie majorate cu 100 de milioane de lei, de la 74 milioane de lei cât era prevăzut iniţial în proiectul de rectificare, la 174 milioane de lei. De asemenea, am mai solicitat o mărire cu 30 de milioane de lei, de la 40 de milioane de lei cât prevăzuse fostul Guvern, la 70 de milioane de lei pentru plăţile necesare ajutorului de stat în sectorul de creştere a animalelor”, a explicat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

Astfel, faţă de proiectul iniţial postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică în data de 24 noiembrie 2021, au fost introduse ca urmare a reanalizării execuţiei bugetare, influenţe pozitive corespunzătoare titlului „Subvenţii”, în valoare totală de 130 milioane lei, rezultând un total de 204 milioane lei dedicat celor două acţiuni anterior precizate.

Ministrul de resort, Adrian Chesnoiu, a declarat vineri pentru AGERPRES că asigurarea necesarului pentru plata subvenţiilor la motorină şi în zootehnie este cel mai important lucru pentru Ministerul Agriculturii.

„Cel mai important lucru pentru Ministerul Agriculturii este să asigurăm la rectificarea bugetară de astăzi necesarul pentru plata subvenţiilor la motorină şi în zootehnie, pentru ameliorare, şi tot ce mai avem nevoie în acest sector. Proiectul de rectificare bugetară arată o neperformanţă în atragerea banilor europeni din partea AFIR pentru că suma este dezangajată de la AFIR. Eu le-am atras atenţia încă de anul trecut, la audierea pe bugetul de stat pe anul 2021, că şi-au pus un obiectiv mult prea înalt şi nu-l vor atinge, pentru că ştiam foarte bine AFIR, ştiam ce capacitate instituţională are şi ştiam ce incapacitate managerială are. De acolo s-a dezangajat suma. În schimb, ceea ce am solicitat de la Ministerul Finanţelor este să ne suplimenteze întreaga valoare pe capitolul de subvenţii astfel încât să plătim motorina şi subvenţiile în zootehnie. Acesta este primul pas”, a spus Adrian Chesnoiu.

Conform proiectului de rectificare publicat de Ministerul Finanţelor, MADR avea prevăzută o diminuare a creditelor bugetare de 2,314 miliarde lei, per sold, dar şi o alocare suplimentară a 74 de milioane de lei pentru acordarea subvenţiei ca ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Semănatul rapiței de toamnă – top 7 cele mai frecvente greșeli

Rapița de toamnă necesită o îngrijire corespunzătoare începând de...

MADR: Suprafeţele agricole calamitate se apropie de 352.000 de hectare

Suprafaţa totală afectată de secetă până în prezent se ridică la 351.700 hectare (ha) în 33 de judeţe, mai...

Fertilizarea cartofului și sfeclei de zahăr. Norme, îngrășăminte recomandate

Prima lege a agrochimiei este să-i dai solului cel puţin tot atât cât ai scos din el, altfel nu-i...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate