20.2 C
București
luni, 17 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgrometeo: Valori satisfăcătoare şi izolat optime ale rezervei de apă din solul...

Agrometeo: Valori satisfăcătoare şi izolat optime ale rezervei de apă din solul agricol, în perioada 9-15 iulie

Rezerva de apă din solul agricol va prezenta valori satisfăcătoare până la optime, pe arii izolate, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 9 – 15 iulie, întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform specialiştilor, din punct de vedere meteorologic, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14 şi 27 de grade, limite apropiate de normele climatologice, la nivelul întregii ţări.

Maxima aerului se va încadra în ecartul 19 – 32 de grade, în majoritatea zonelor de cultură, în timp ce valorile minime vor fi cuprinse între 8 şi 21 de grade, în cea mai mare parte a ţării, posibil mai scăzute în depresiuni.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, la scara întregului teritoriu. Totodată, cantităţile de apă prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar izolat se vor menţine condiţii de producere a grindinei.

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în cultura de porumb neirigat, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Dobrogea, Maramureş şi Banat, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Transilvania şi Crişana, local în nordul, estul, sud-vestul, sudul şi sud-estul Munteniei, sudul, centrul şi estul Olteniei.

La nivel general, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul, vestul, sudul şi centrul Munteniei, sudul, centrul, nordul şi nord-estul Transilvaniei, nord-vestul şi, izolat, centrul Moldovei, sud-estul Crişanei.

În acest context, procesele de creştere, coacere şi maturare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Totodată, în zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, precum şi în zonele afectate de seceta pedologică, la culturile prăşitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenire şi/sau uscare prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.

Din punct de vedere fenologic, grâul de toamnă se va afla în fazele de maturitate în ceară şi deplină (20-100%), continuându-se lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări. În acelaşi interval, rapiţa îşi va continua faza de maturitate deplină (30-100%), lucrările de recoltare efectuându-se pe suprafeţe agricole extinse.

Potrivit sursei citate, în cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui va înregistra formarea calatidiului (60-100%) şi înflorirea (10-100%), izolat fiind posibil începutul maturităţii în ceară (10-20%).

De asemenea, cultura de porumb va parcurge formarea paniculului (10-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-80%).

În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr vor predomina fazele de înfrunzire (21-30 de frunze), precum şi alungire/îngroşare a axei hipocotile (30-100%), iar la cartof creşterea tuberculilor, înflorirea şi veştejirea vrejilor (10-100%).

Pomii fructiferi se vor afla la creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor în fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare. În majoritatea podgoriilor, la viţa-de-vie se vor continua fazele de creştere a frunzelor, lăstarilor şi a boabelor.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, praşile manuale/mecanice etc.) se vor putea efectua în bune condiţii. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Deficit de umiditate în sol la culturile de grâu şi porumb în trei regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza agrometeorologică...
‹ adv ›

AgroMeteo: Secetă pedologică la culturile de grâu şi porumb în special în Moldova şi Muntenia 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza agrometeorologică pentru următoarea săptămână, în cultura grâului de toamnă, rezerva de...

AgroMeteo: Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada 19 - 24 mai. Seceta pedologică moderată şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole