miercuri, 10 august, 2022
22 C
București

-

HomepageȘtiriMaramureş: Culturile legumicole, afectate de caniculă şi lipsa apei din sol

Maramureş: Culturile legumicole, afectate de caniculă şi lipsa apei din sol

Culturile legumicole din judeţ sunt afectate de caniculă, iar lipsa apei din sol le pune în pericol, afirmă vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc.

„Sunt aproape două luni de zile, timp în care nu putem spune că a fost ploaie suficientă pentru sol. Atât la suprafaţă, cât şi în adâncime, lipsa apei e foarte crescută(…). Udăm culturile de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, însă efectul e abia simţit de plantă pentru că lipsa apei în sol e foarte mare. Pentru legumicultorii aflaţi în apropierea cursurilor de apă, irigarea culturilor nu e o problemă, însă pentru cei care deţin culturi la mari distanţe de râuri sau alte surse de apă, transportul apei e chiar o mare problemă în această perioadă. Dacă nu am uda zilnic, culturile acestea n-ar supravieţui caniculei. Încercaţi să vă imaginaţi că la umbră sunt 35 de grade, iar în câmp deschis, temperatura poate ajunge la nivelul solului până la 40 de grade Celsius. Asemenea temperaturi au mai fost în vara anilor 2011-2012, însă acum situaţia pare şi mai complicată din cauza duratei de timp”, a declarat Daniel Tinc.

Potrivit acestuia, cultura de roşii, castraveţi, ardei gras şi păstăi e cea mai afectată de caniculă.

„Roşiile, castraveţii, păstăile, ardeiul gras, dar şi vinetele sunt printre cele mai afectate de caniculă(…). Ne-am gândit ca soluţie de moment ca udările făcute seara târziu să dureze mai mult, în ideea că solul ar putea absorbi mai multă apă pentru plante”, a mai spus Daniel Tinc.

Vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş a mai precizat că preţul legumelor livrate pe piaţa liberă şi cea organizată de către fermierii asociaţi din judeţ nu vor fi majorate ca urmare a caniculei. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

ICL Polysulphate™ – suplimentarea organică a substanțelor nutritive

Polysulphate™ este un îngrășământ mineral granular, cu o compoziție...

Tratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate

Tratamentele la prun au drept scop menținerea sub control a diferitor boli și dăunători care pot afecta sănătatea pomilor,...

Piața agricolă mondială: Analiștii estimează creșterea prețurilor

Săptămâna trecută s-a înregistrat o volatilitate record a prețurilor, începutul perioadei de volatilitate fiind dominat de recesiunea economică, urmat...

ANM: August, cea mai însorită lună de vară; recordul de temperatură – 44,5 grade Celsius

Luna august este cea mai însorită şi, uneori, cea mai caldă lună de vară, deşi faţă de iulie se...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate