7.7 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: Vom continua să încurajăm creşterea porcului în gospodăria ţărănească

MADR: Vom continua să încurajăm creşterea porcului în gospodăria ţărănească

Vom continua să încurajăm creşterea porcului în gospodăria ţărănească, dar trebuie să reechilibrăm şi legătura cu industria de creştere a porcului în România, astfel încât să nu mai fim atât de dependenţi de importuri, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

„La Consiliul de la Bruxelles, unde am participat în weekend, toate statele membre au ridicat problema industriei de creştere a porcului. Ce vreau să îi asigur pe români este că noi vom continua să încurajăm creşterea porcului în gospodăria ţărănească, să ne păstrăm tradiţia aceasta milenară, pe care nu putem să o anulăm. De cealaltă parte, trebuie să reechilibrăm legătura cu industria de creştere a porcului în România, astfel încât să nu mai fim atât de dependenţi de importurile de carne de porc din alte state şi, în felul acesta, să reducem şi presiunea asupra preţului. Am ridicat cu toţii în faţa comisarului european pentru agricultură această problemă şi sperăm că UE o să vină cu soluţii şi noi, statele membre, să putem adopta cele mai bune soluţii, să acordăm ajutoare de stat în domeniul suin”, a precizat Adrian Chesnoiu, la Târgul de produse agroalimentare din curtea ministerului, întrebat cu cât se va scumpi carnea de porc în această perioadă a sărbătorilor de Crăciun.

Ministrul a anunţat că în bugetul pe 2022 va fi inclus un program pentru reproducţie la porc şi pasăre, care, deşi era prevăzut în lege de mai bine de doi ani şi jumătate, şi nu a fost pus niciodată în practică.

„Mi-am asumat acest lucru să îl pun în aplicare, astfel încât să reducem deficitul de balanţă comercială inclusiv pe carnea de porc”, a menţionat şeful MADR.

El a transmis că întotdeauna când se stabileşte preţul unui produs trebuie să se ţină cont de mai mulţi factori, mai ales că această problemă se regăseşte la nivelul Europei.

„Noi nu influenţăm creşterea preţului, aceasta are mai multe aspecte care trebuie luate în calcul: inflaţie, creşterea preţului la energie, la gaze, creşterea preţului furajelor. Prin ceea ce facem la MADR încercăm pentru 2022 să ţinem sub control preţurile materiei prime, al furajelor şi să stimulăm producţia de cereale, astfel încât zootehnia românească să nu aibă alte şocuri. Această creştere de preţuri nu intervine de acum, este de ceva timp, şi asta se vede acum în preţurile la raft. Preţurile producătorilor sunt pe măsura muncii fermierilor. Pentru mine, munca unui fermier este inestimabilă, dacă ar trebui să plătesc tot salariul pe produse româneşti, cu siguranţă tot salariul l-aş da, şi în general eu consum numai produse româneşti. Datoria noastră, a celor care guvernăm, este să facem creşterea nivelului de trai, astfel încât românii să îşi poată permite cât mai multe produse româneşti”, a arătat ministrul Agriculturii.

Oficialul MADR i-a îndemnat pe români să cumpere cât mai multe produse româneşti, chiar dacă uneori sunt mai scumpe, pentru că „gustul este de neînlocuit”.

„Calitatea produselor româneşti, mirosul cârnaţilor noştri, al slăninuţei, al produselor făcute în gospodăria fermierilor nu se compară cu nimic în lume. O marfă de calitate necesită evident un preţ pe măsură, dar gustul este de neînlocuit”, a susţinut acesta.

Întrebat despre măsurile pentru combaterea pestei porcine africane, Chesnoiu a subliniat că, împreună cu ANSVSA – instituţia care are competenţe pe acest domeniu -, vor fi stabilite o serie de măsuri, fără a oferi însă exemple în acest sens.

„Noi trebuie să ne luptăm pentru fermierii noştri şi ţăranii români să putem produce porc în România, să producem bine, aşa cum produceam înainte”, a adăugat oficialul MADR. 

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Am urmărit milioane de tăieturi/vindecări mai ales. Taina este foarfeca, ferestrăul să nu zdrobească tăietură prea mult. Apoi uneltele să fie sterilizate, de la un pom la altul, rănile imediat să fie stropire, iar rănile mari cu gél de la stupari acoperit, nu are rival.
    Aici nu s-a vorbit nimic de ciot scurt, ciot lung care devine tare popular în ultima vreme.
    La o ramură verticală dăm pantă mare la apa meteorica, rană este prea mare, se vindecă mai greu!
    La tăietură la un mugure exterior, făcând tăietură corect deasupra cu 1-2mm, în pantă, suntem expuse că
    se usucă mugurele usor. Dacă las ciot 2cm va da multe lăstari dar nu se usucă. La ciot pot da pantă mai mică, decit la mugure exterior, deci la ciot suprafața tăieturii poate fi mai mică și se vindecă mai usor!!!! Avantaj!
    Deci ciot sau fără ciot după Dvs?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministerul Agriculturii lansează programul „Un tractor pe fermă”. Cui se adresează

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că în scurt timp va...
‹ adv ›

Investiţii de peste 68 de mln de lei pentru combaterea fenomenelor meteo periculoase – aprobate de Guvern

În ședința de Guvern din 21 martie 2024, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXIV-a etape anuale de implementare...

MADR: Consultări cu asociațiile reprezentative din sectorul vegetal și zootehnic

Principalele modificări ale proiectului de ordin privind modalitatea de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic au fost...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole