20 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriMADR este în proces de elaborare a normelor tehnice pentru stabilirea condiţiilor...

MADR este în proces de elaborare a normelor tehnice pentru stabilirea condiţiilor de implementare a cerinţelor din PNS

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este în plin proces de elaborare a normelor tehnice pentru stabilirea condiţiilor de implementare a cerinţelor din Planul Naţional Strategic PAC 2023-2027, informează ministerul.

„În perioada de programare 2023-2027, noua arhitectură verde trebuie pusă în aplicare de statele membre şi are la bază normele de condiţionalitate stabilite în baza art. 12 şi 13 şi a Anexei III din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021 privind finanţarea Planurilor Strategice PAC.

Condiţionalitatea cuprinde cerinţe legale în materie de gestionare prevăzute în dreptul Uniunii Europene (SMR) şi standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC) din Planul Strategic PAC 2023-2027, stabilind o serie de reguli care condiţionează acordarea plăţilor directe (FEGA) şi acordarea plăţilor compensatorii în cadrul angajamentelor de dezvoltare rurală (FEADR), care vizează următoarele domenii: clima şi mediul, inclusiv apa, solul şi biodiversitatea; sănătatea publică şi sănătatea plantelor; bunăstarea animalelor”, menţionează ministerul.

Potrivit sursei citate, acestea trebuie aplicate de toţi beneficiarii sprijinului financiar acordat prin intervenţiile sub formă de plăţi directe şi prin intervenţiile pentru dezvoltare rurală.

În acest sens, a fost elaborat şi s-a postat în consultare publică proiectul de Ordin de ministru care are în vedere implementarea acestora, în aşa fel încât fermierii să beneficieze la timp de drepturile ce li se cuvin, respectiv plăţile directe decuplate:

  • sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii;
  • sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii;
  • sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri;
  • schemele pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor (eco-schemele), plăţile directe cuplate (sprijin cuplat pentru venit în sectorul vegetal;
  • sprijin cuplat pentru venit în zootehnie), plăţile pentru angajamente de agromediu şi climă, agricultură ecologică, bunăstarea animalelor, silvo-mediu şi climă, zone care se confruntă cu constrângeri naturale şi menţinerea suprafeţelor împădurite prin PNDR.
Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›
  • Citește despre ->
  • MADR

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

MADR a dat amenzi în valoare de 172.550 lei pentru neconformitățile depistate în comercializarea fructelor și legumelor proaspete

MADR desfășoară acțiuni de control cu caracter permanent, în baza legislației specifice din domeniul comercializării legumelor și fructelor proaspete....

Festivalul Ținutului Vinului – Vin din Prahova

Joi, 25 mai 2023, ministrul Petre Daea, alături de secretarul de stat Ion Găman și de directorul DGPIAC Amelia...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole