27 C
București
miercuri, 31 mai, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriLansarea unei iniţiative cetăţeneşti europene pentru încetarea subvenţionării creşterii animalelor

Lansarea unei iniţiative cetăţeneşti europene pentru încetarea subvenţionării creşterii animalelor

Comisia Europeană a decis, miercuri, să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată „End The Slaughter Age” (Să ieşim din era sacrificării animalelor), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Organizatorii iniţiativei invită Comisia să excludă creşterea animalelor din activităţile eligibile pentru subvenţii agricole şi să includă alternative etice şi ecologice, cum ar fi agricultura celulară şi proteinele vegetale.

Aceştia solicită, de asemenea, introducerea unor stimulente pentru producţia şi vânzarea de produse agricole pe bază de plante şi de produse provenite din agricultura celulară.

„Întrucât iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) îndeplineşte condiţiile necesare, Comisia consideră că aceasta este admisibilă din punct de vedere juridic. Comisia nu a analizat în acest stadiu fondul propunerii”, a precizat executivul comunitar.

Decizia de înregistrare este de natură juridică şi nu aduce atingere concluziilor juridice şi politice finale ale Comisiei cu privire la această iniţiativă şi nici acţiunilor pe care intenţionează să le întreprindă, după caz, dacă iniţiativa obţine sprijinul necesar.

Conţinutul iniţiativei exprimă doar punctele de vedere ale grupului de organizatori şi nu se poate considera în niciun caz că acesta reflectă opiniile Comisiei.

După înregistrarea de astăzi, organizatorii au la dispoziţie şase luni pentru a începe colectarea semnăturilor.

Dacă, în termen de un an, iniţiativa cetăţenească europeană primeşte 1 milion de declaraţii de susţinere din cel puţin şapte state membre, Comisia va trebui să reacţioneze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă şi va trebui să îşi argumenteze decizia.

O precedentă iniţiativă cetăţenească europeană a strâns 1,4 milioane de semnături şi, în luna iunie 2021, a obligat Comisia Europeană să se angajeze să prezinte până în 2023 o propunere legislativă pentru interzicerea creşterii animalelor în cuşti pe teritoriul UE, un text care va fi ulterior negociat între eurodeputaţi şi statele membre.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetăţenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. Acest tip de iniţiativă a fost lansat în mod oficial în aprilie 2012.

De la începutul ICE, Comisia a primit 113 cereri de a lansa o iniţiativă cetăţenească europeană, dintre care 89 au fost admisibile şi, prin urmare, au îndeplinit condiţiile pentru a fi înregistrate. 

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Consiliul UE a ajuns la un acord cu privire la noi norme pentru combaterea pescuitului excesiv

Consiliul UE a ajuns marţi la un acord provizoriu...
‹ adv ›

CE aprobă o schemă de 1 miliard de euro pentru a sprijini producătorii agricoli polonezi, în contextul războiului din Ucraina

Comisia Europeană a aprobat o schemă de suport în valoare de aproximativ 1 miliard de euro (4,7 miliarde PLN)...

Importurile de cereale: Bruxelles – criticat pentru abordarea netransparentă

Comisia Europeană a dezamorsat tensiunile legate de exporturile de cereale ucrainene, dar criticile se intensifică în legătură cu modul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole