6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleJaponia pune capăt tranzacţiilor cu contracte futures cu orez

Japonia pune capăt tranzacţiilor cu contracte futures cu orez

Bursa de mărfuri Osaka Dojima a anunţat vineri că va pune capăt tranzacţiilor cu contracte futures cu orez, la aproape 300 de ani de când au început tranzacţiile pe cea mai veche platformă de tranzacţii futures din lume, informează Reuters.

Ultimele contracte futures se vor tranzacţiona în luna iunie 2022, când toate contractele în derulare vor expira, punând capăt unor schimburi care au început în 1730, când samuraii au făcut o cerere către şogunatul Tokugawa să permită tranzacţiile cu contracte futures cu orez la bursa Dojima Exchange, cum era cunoscută la acea dată.

Decizia de a opri aceste tranzacţii a venit după ce Ministerul Agriculturii a respins o solicitare de reautorizare a tranzacţiilor cu contracte futures din cauza volumelor mici de tranzacţionare, a declarat preşedintele Bursei de mărfuri Osaka Dojima, care este considerată a fi cea mai veche bursă organizată pentru tranzacţii cu contracte futures.

„Nu am considerat contracte futures cu orez drept un pilon al veniturilor noastre. Dar credem că contractele noastre futures cu orez sunt un produs util pentru fermierii japonezi de aceea decizia Guvernului de a nu le aproba este foarte dezamăgitoare”, a declarat Ikko Nakatsuka, preşedintele Bursei de mărfuri Osaka Dojima.

În anii 1720, după ce preţul orezului a scăzut până la un minim istoric, mai mulţi samurai, ale căror averi erau legate la acea dată de preţul orezului, au făcut o cerere către şogunatul Tokugawa să permită tranzacţiile cu contracte futures cu orez la bursa Dojima Exchange.

Prin aprobarea acestei cereri, şogunatul Tokugawa a pus capăt unei interdicţii îndelungate cu privire la contractele futures cu orez, care la acea dată erau văzute ca o formă de joc de noroc.

Regulile şi practicile dezvoltate de la bursa Dojima Exchange au fost ulterior copiate de multe ale burse de materii prime, acţiuni şi produse financiare care au apărut în Europa şi în restul lumii începând din 1800.

La fel ca şi în multe alte ţări asiatice, orezul joacă un rol important în societatea şi dieta japoneză. Taxele ridicate la import creează deseori o situaţie în care Japonia are un surplus de orez astfel că guvernul de la Tokyo subvenţionează plantarea de culturi alternative pe vechile orezării.

Cu toate acestea, averile create la bursa Dojima Exchange, în zilele de aur ale tranzacţiilor cu orez, stau la baza unora din cele mai importante familii de afacerişti din Japonia. De exemplu, producătorul de componente auto Takata Corp a fost construit de familia Takada a cărei avere a fost făcută pe baza tranzacţiilor cu orez.

Sursa foto: japan-guide.com

  • Citește despre ->
  • orez
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole